Novák Katalin: „A csok bevezetésénél már tudtuk, kell majd rajta alakítani”

  • narancs.hu
  • 2018. december 24.

Belpol

Jövőre elindul a Családbarát Magyarország Program.

A csalad.hu-nak adott interjút a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, amelyben többnyire az ünnepi készülődésről és a gyermekeiről beszélt.

Ugyanakkor az interjú egy ponton kitér a kormány egyes intézkedéseire, így például megtudhatjuk belőle: elindul a Családbarát Magyarország Program. „Ez is arról szól majd, hogy Magyarországon minél több támogatást kapjanak a családok és a fiatalok. A nemzeti konzultációra adott válaszok értékelése után tudunk majd újabb döntéseket hozni. Bátran kijelenthetem, hogy jövőre megint lépünk egyet előre, 2019-ben még többen kapnak segítséget a családalapításhoz és a gyermekneveléshez” - nyilatkozta a Novák Katalin.

Az államtitkár elmondta, számos döntés van, amelyről tudja, sok előkészítést igényelt, de jó látni, „hogy ezek jól is működnek.” Hozzátette, természetesen vannak olyan elképzelések is, amelyekről menet közben derül ki, hogy igazítást igényelnek: „Ilyen például a CSOK, amelynek már a bevezetésénél is tudtuk, kell majd rajta még alakítani, hiszen teljesen újszerű volt, amikor bevezettük, menet közben látszott, hol lehetne még javítani, egyszerűsíteni. Sikerült egy gazdaságélénkítő programot összekötni az otthonteremtéssel, azaz a családok konkrét támogatásával” - fogalmazott.

Fontosnak találta kiemelni, hogy a családtámogatások jelentős része a magzat után is jár, ezért úgy érzi, az Alaptörvényben lefektetett alapelvet, amely szerint a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg, a gyakorlatban is alkalmazzák.

Novák reagált a támadásokra, amelyeket azért kapott, mert a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy az egyedülálló nőknek nem kellene gyereket vállalniuk: „Nehéz, nagyon összetett kérdésről van szó, amit tovább bonyolít, hogy az ezzel kapcsolatos kommunikáció a végletekig leegyszerűsített. Kiragadnak egy mondatot, más kontextusba helyezik, amely így elkezd önálló életet élni. Soha nem beszéltem arról, hogy valakinek valamihez ne lenne joga. Azt mondtam, fontos szem előtt tartanunk, hogy a gyermekeknek mi az érdeke. A mai napig vállalom, hogy egy gyermeknek az lenne a legjobb, ha lenne szerető édesanyja és édesapja. Az élet persze a legritkábban rózsaszín, sok sérülés történhet és vannak váratlan helyzetek, amikben nem könnyű a legjobb megoldást megtalálni. Azokat pedig, akik egyedül nevelik gyermeküket, gyermekeiket, nagy elismerés illeti, hiszen két szülő helyett kell helytállniuk. Ezért is igyekszünk segíteni az egyszülős családokat, többek között a CSOK-kal vagy azzal az Egyszülős Központtal, mely nemzetközileg is ritkaság.”

Az említett nyilatkozatról itt írtunk korábban:

Novák Katalin szerint ne vállaljanak gyereket egyedülálló nők

Mert úgy sérül a gyerekek anyához és apához való joga. A törvény mást mond. „Az, hogy azt gondolja valaki, hogy neki egyedülállóként joga van ahhoz, hogy neki egyedülállóként, anélkül, hogy lenne párja, enélkül neki joga van ahhoz, hogy neki gyereke legyen, és ezt a jogot vívja ki magának, az a gyermek oldaláról közelítve, megfosztja őt attól, hogy neki édesanyja és édesapja legyen."

Figyelmébe ajánljuk