Novák: Várandósoknak is jár az szja-visszatérítés

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Belpol

A 2021-ben befizetett szja-ból visszajár a nőknek, ha a várandósságuk ideje még idén eléri a 12. hetet.

Novák Katalin azt mondta csütörtökön a Kossuth Rádióban, hogy azok a várandós nők is részesülhetnek az szja-visszatérítés kedvezményében,  akiknek a terhessége még 2021-ben eléri a 12. hetet – idézi a családügyi minisztert az ATV.

A gyerekeseknek megígért adóvisszatérítésről Orbán Viktor miniszterelnök az első parlamenti ülésnapon beszélt, megemlítve, hogy a KATA-sokat is megilleti ez a kedvezmény. Azt mondta, 2022. február 15-ig térítik vissza a 2021-ben befizetett szja-t a gyermekes szülőknek. Az EKHO szabályai szerint adózók az általuk szja-ként befizetett összeget kapják vissza, a KATA-sok az átalányadójuk negyedét, ha gyermeket nevelnek. 1,9 millió szülő számára 600 milliárd forintot ad így vissza a kormány – ha legalább 5,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

 Gulyás Gergely szerdán a Kormányinfón azt mondta, hogy ezt a küszöböt biztosan átlépi a gazdasági növekedés, mert akár 7,5 százalékos is lehet. 

Novák Katalin csütörtökön a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy az szja-visszafizetési összeghatár a tavaly decemberi átlagbér 12 hónapra számolt összegét terhelő adó mértéke, mintegy 800 ezer forint. Ha mindkét szülő dolgozik, adózik, mindketten jogosultak a visszatérítésre, akkor is, ha csak egy gyermekük van. Két, visszatérítésre jogosult szülő esetében a visszaadott összeg 1,6 millió forint is lehet. 

Figyelmébe ajánljuk