Novák: Várandósoknak is jár az szja-visszatérítés

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Belpol

A 2021-ben befizetett szja-ból visszajár a nőknek, ha a várandósságuk ideje még idén eléri a 12. hetet.

Novák Katalin azt mondta csütörtökön a Kossuth Rádióban, hogy azok a várandós nők is részesülhetnek az szja-visszatérítés kedvezményében,  akiknek a terhessége még 2021-ben eléri a 12. hetet – idézi a családügyi minisztert az ATV.

A gyerekeseknek megígért adóvisszatérítésről Orbán Viktor miniszterelnök az első parlamenti ülésnapon beszélt, megemlítve, hogy a KATA-sokat is megilleti ez a kedvezmény. Azt mondta, 2022. február 15-ig térítik vissza a 2021-ben befizetett szja-t a gyermekes szülőknek. Az EKHO szabályai szerint adózók az általuk szja-ként befizetett összeget kapják vissza, a KATA-sok az átalányadójuk negyedét, ha gyermeket nevelnek. 1,9 millió szülő számára 600 milliárd forintot ad így vissza a kormány – ha legalább 5,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

 Gulyás Gergely szerdán a Kormányinfón azt mondta, hogy ezt a küszöböt biztosan átlépi a gazdasági növekedés, mert akár 7,5 százalékos is lehet. 

Novák Katalin csütörtökön a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy az szja-visszafizetési összeghatár a tavaly decemberi átlagbér 12 hónapra számolt összegét terhelő adó mértéke, mintegy 800 ezer forint. Ha mindkét szülő dolgozik, adózik, mindketten jogosultak a visszatérítésre, akkor is, ha csak egy gyermekük van. Két, visszatérítésre jogosult szülő esetében a visszaadott összeg 1,6 millió forint is lehet. 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.