Novák: Várandósoknak is jár az szja-visszatérítés

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Belpol

A 2021-ben befizetett szja-ból visszajár a nőknek, ha a várandósságuk ideje még idén eléri a 12. hetet.

Novák Katalin azt mondta csütörtökön a Kossuth Rádióban, hogy azok a várandós nők is részesülhetnek az szja-visszatérítés kedvezményében,  akiknek a terhessége még 2021-ben eléri a 12. hetet – idézi a családügyi minisztert az ATV.

A gyerekeseknek megígért adóvisszatérítésről Orbán Viktor miniszterelnök az első parlamenti ülésnapon beszélt, megemlítve, hogy a KATA-sokat is megilleti ez a kedvezmény. Azt mondta, 2022. február 15-ig térítik vissza a 2021-ben befizetett szja-t a gyermekes szülőknek. Az EKHO szabályai szerint adózók az általuk szja-ként befizetett összeget kapják vissza, a KATA-sok az átalányadójuk negyedét, ha gyermeket nevelnek. 1,9 millió szülő számára 600 milliárd forintot ad így vissza a kormány – ha legalább 5,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

 Gulyás Gergely szerdán a Kormányinfón azt mondta, hogy ezt a küszöböt biztosan átlépi a gazdasági növekedés, mert akár 7,5 százalékos is lehet. 

Novák Katalin csütörtökön a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy az szja-visszafizetési összeghatár a tavaly decemberi átlagbér 12 hónapra számolt összegét terhelő adó mértéke, mintegy 800 ezer forint. Ha mindkét szülő dolgozik, adózik, mindketten jogosultak a visszatérítésre, akkor is, ha csak egy gyermekük van. Két, visszatérítésre jogosult szülő esetében a visszaadott összeg 1,6 millió forint is lehet. 

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.