Növekvő várólisták, kórházbezárások jönnek, vagy Orbán nekifog a reformoknak?

  • Kincses Gyula
  • 2018. augusztus 17.

Belpol

Bár még nincs új, a kormány(fő) által elfogadott egészségügyi program, néhány részlet már tisztul. Rendet tesz-e végre a kormány az ágazatban?

„Kásler tízparancsolatos és őstörténeti kijelentéseivel nem foglalkozom, de az tény, hogy az apolitikus szakmai közeg számára ezek ezoterikus átpolitizáltsága nem túl bizalomépítő. (…) Első intézkedései a legsúlyosabb problémákra koncentráltak, arra, ami a lakosságot leginkább zavarja. Meghirdette a sürgősségi és az alapellátás »rendbetételét«, a kórházi fertőzések visszaszorítását és nagy nemzeti programokat a lakosság zömét érintő népbetegségek ellen” – írja a Magyar Narancs legfrissebb számában a negyedik Orbán-kormányra váró egészségügyi reformról és annak vezetőjéről Kincses Gyula, korábbi egészségügyi államtitkár.

A magyarnarancs.hu-n blogot is vezető szakember arra vállalkozott, hogy a Kásler Miklós körüli történéseket, a Magyar Nemzeti Bank 180 felzárkóztatási pontját, a 2019-es költségvetés tervezetét, valamint Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének a kórházakkal kapcsolatos kijelentéseit elemezve megjósolja és értékelje, mi várható ebben a kormányzati ciklusban az egészségügyben, javul-e az ellátás.

A megkerülhetetlen – Portré Kásler Miklósról, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójáról

Sebész, onkológus, 24 éve az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Nevéhez köthető a rákgyógyítás centralizálása, módszertanok kidolgozása, de a szakma jelenlegi rossz helyzetéért is sokan tartják felelősnek.

„Átfogó rendelet született a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében, de Kásler bírósági döntés ellenére sem hajlandó kiadni az adatokat; szerinte a lakosság nem elég okos ahhoz, hogy jól értelmezze azokat. A nép – úgy tűnik – jól tűri a lehülyézést, mégis meg kellene érteni: nélkülünk – sőt ellenünk – nehezebb értünk dolgozni” – állapítja meg Kincses Kásler egyik első intézkedését vizsgálva.

De mit lehet kiolvasni a költségvetés számaiból? Bevetik a fűnyírót, megszorítások jönnek az ágazatban, esetleg kórház- vagy osztálybezárások? Odacsapnak a magán-egészségbiztosításoknak? A kórházakra szigorúbb gazdálkodási szabályok várnak, ami ellátási hiányokat hoz, esetleg tovább nőnek a várólisták?

A válaszok Kincses Gyula cikkében, a friss Magyar Narancs pedig a standokon, továbbá itt lehet rá előfizetni.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetőek el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk