Novemberben enyhén csökkent a Fidesz és a nagyobb ellenzéki pártok támogatottsága

  • narancs.hu
  • 2021. december 8.

Belpol

A Republikon friss kutatása szerint a választók a kisebb pártok felé fordultak.

Befagytak a pártpreferenciák, ez olvasható ki a Republikon Intézet novemberi közvélemény-kutatásából.

Ahogy azt az intézet közleményében megjegyzi, a kutatás legfontosabb megállapításai között szerepel az, hogy novemberben a Fidesz 1 százalékpontot veszített támogatottságából a teljes népesség körében, jelenleg 31 százalékon áll. A DK, a Jobbik és a Momentum is gyengültek 1-1 százalékpontot; a DK 11, a Jobbik 8, a Momentum pedig 6 százalék támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. Az MSZP változatlanul 5, a Párbeszéd pedig továbbra is 3 százalékon áll, az LMP és a Mi Hazánk pedig továbbra is két százalékos támogatottsággal bírnak a teljes népesség körében. Az MKKP 2 százalékról 3 százalékra erősödött. Egyéb pártokra is többen szavaznának, a teljes népesség immár 3 százaléka jelölt meg egyéb pártokat, az október havi 2 százalék helyett.

Fontos megállapítás, hogy a bizonytalanok aránya 24 százalékról 26 százalékra nőtt a teljes népesség körében.

 
Fotó: Republikon Intézet

A pártválasztók körében hasonlóan alakult a pártok támogatottsága: a Fidesz 42 százalékról 41 százalékra, a DK 16-ról 15-re, a Jobbik 11 százalékról 10-re, a Momentum 10 százalékról 9 százalékra gyengült. Változatlan az MSZP (7 százalék), a Párbeszéd (4 százalék), az LMP (3 százalék) támogatottsága a pártválasztók körében. Az MKKP és a Mi Hazánk támogatottsága 1-1 százalékponttal nőt, az MKKP 4, a Mi Hazánk 3 százalékon állnak a pártválasztók körében. Ebben a kategóriában is nőtt az egyéb pártok szavazóinak száma, 2 százalékpont emelkedést követően immár a pártválasztók 4 százaléka egyéb pártokat jelölt meg.

 
Fotó: Republikon Intézet

Összefoglalásképp elmondható, hogy novemberben ismét kis mértékben csökkent a Fidesz támogatottsága. A nagyobb ellenzéki pártok támogatottsága is enyhén csökkenő tendenciát mutat, a DK és Jobbik népszerűsége több hónapja lassú ütemben csökken. Ebben a hónapban a Momentum is kis mértékben gyengült. Viszont továbbra is a DK az ellenzék legerősebb pártja, melyet három középpárt, a Jobbik, a Momentum és az MSZP követ. A kisebb pártok apránként felzárkózni látszanak a középmezőnyhöz, hiszen meg tudták tartani a korábban szerzett többletüket, egyesek még erősödni is tudtak.

Az előválasztási időszak után látható némi elbizonytalanodás a nagyobb pártok szavazói körében, és továbbra is megfigyelhető az a tendencia, hogy a szavazók a kisebb pártok felé fordulnak. A nagyobb pártoktól elszakadó szavazók a bizonytalanok és a kisebb pártok táborát erősítik.

Az ellenzéki tömb továbbra is magasabb támogatottsággal bír, mint a Fidesz, a teljes népesség és a pártválasztók körében is.

A kutatást 1000 fő telefonos megkérdezésével készítették el november 17-23. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk