Vitézy újraszámlálást kikényszerítő nyilatkozatainak több mint a fele hamis volt

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Belpol

A szavazatszámlálók azt állították, hogy tévesen érvénytelennek minősítettek két X-es szavazatokat, de az újraszámlálásból kiderült, hogy ez nem volt igaz. 

Mint ismert, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a június 9-i, Karácsony Gergely győzelmével zárult választás után június 12-én kezdeményezte a szavazatok újraszámlálását arra hivatkozva, hogy a szavazókörökben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat.

Vitézy a beadványához 226 nyilatkozatot is csatolt a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB), hogy alátámassza a kérését, hogy Budapest-szerte számolják újra az érvénytelen szavazatokat. Ezekben a nyilatkozatokban – részben fideszes – szavazatszámláló bizottsági tagok nyilatkoztak arról, hogy a szavazókörükben tévesen érvénytelennek számoltak olyan szavazólapokat, melyeken (többnyire Szentkirályi Alexandra és) Vitézy Dávid neve mellett is volt X.

Az Átlátszó viszont most arról ír, hogy

az érvénytelen szavazatok június 14-ei újraszámlálási adatai alapján viszont kiderült, hogy a Vitézy Dávid által leadott nyilatkozatok több mint fele – legalább 114 darab – valótlan volt.

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy a több mint kétszáz fővárosi szavazatszámláló bizottsági tag, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és (a szavazólapokról kihúzott) Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat.

A Vitézyék  indítványának mellékletében szereplő űrlapokról néhol a tanúk is lemaradtak, az sem derült ki mindegyikről, hogy melyik párt delegáltja volt a nyilatkozattévő, de ahol igen, ott a Fideszt nevezték meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mégis mindenféle ellenőrzés nélkül bizonyítékként fogadta el az egy kaptafára készült bejelentéseket, és ezekre alapozta az újraszámolásról szóló döntését. 

A lap a kikért szavazatszámlálói nyilatkozatok, valamint az újraszámlálás adatai alapján viszont most azt írja, hogy legalább 47 olyan nyilatkozat volt, melyben azt állították a szavazatszámlálók, hogy azokat a szavazólapokat, ahol Vitézy és Szentkirályi neve mellett is volt X, az adott szavazókörben érvénytelennek minősítették – ám az újraszámlálás során kiderült, hogy az adott szavazókörben egyetlen ilyen típusú tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt

Emellett legalább 67 olyan nyilatkozat volt, melyben azt állították, hogy azokat a szavazólapokat, ahol bármely jelölt és Szentkirályi neve mellett is volt X, érvénytelennek minősítették – ám az újraszámlálás során szintén kiderült, hogy az adott szavazókörben egyetlen tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt

Ezekről pedig a szavazatszámlálóknak tudniuk kellett, amikor aláírták a nyilatkozatokat, hiszen pár nappal azelőtt, a választás éjszakáján ők maguk voltak jelen az egyes szavazókörökben.

A budapesti érvénytelen szavazatok június 14-i újraszámlálása szerint végül 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást Karácsony Gergely, a történet azonban még mindig nem ért véget, miután Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszt nyújtott be a Kúria eredményt megállapító döntésével szemben, az Alkotmánybíróság pedig végül a Kúriát arra kötelezte: újra állapítsa meg egy másik eljárásban az eredményt. A Kúria végül az összes érvényes szavazat újraszámlálását rendelte el, melynek most péntekre lehet végül eredménye. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk