Nyomoz a rendőrség a belvárosi üzleteket kedvezménnyel begyűjtő vállalkozó testvérének ingatlanszerzése miatt

Belpol

Tusán László tíz évvel ezelőtt Rogán Antal polgármestersége idején a belvárosi önkormányzattól jutott hozzá kedvezményekkel üzlethelyiségekhez. A vállalkozó testvére, folytatva a jutányos árú ingatlanszerzési üzletpolitikát, bátyja felesége cégétől, a Komlóssy Invest Kft.-től vásárolt budai ingatlanokat. Az igazságügyi szakértő becslése alapján a piaci és az értékesítési ár között 260 millió forint lehet a különbözet. Az ingatlanok eladásáról a tulajdonosnak nem volt tudomása, azt Tusán testvére maga intézte. Első munkanapján a Komlóssy Kft. ügyvezetőjeként mint eladó, a Tusán-cég ügyvezetőjeként mint vevő írta alá az adásvételi szerződést. A Komlóssy Kft.-t CBA-s üzleteket működtető nyereséges érdekeltségétől is megszabadították, miután vagyonát kifilézték, süllyesztőbe tették, idén kényszertörléssel végezte.

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség egy fővárosi ingatlancég értékeinek eladása miatt. Az ingatlanhasznosítással foglalkozó Komlóssy Invest Kft. büntetőügyének súlyát és előzményét az adja, hogy az alapító tulajdonos K. Judit volt férje ingatlancégével, az OS17 Kft.-vel anno príma áron kötött ingatlanüzleteket a Rogán Antal vezette Belváros-Lipótváros önkormányzatával. Sőt, egy rövid időre a két cég egybe is kelt.

Arra az időszakra esik történetünk kezdete, amikor az V. kerület 2008-2013 között pályáztatás nélkül adott túl 277 nem lakáscélú ingatlanon. Az országos médiafigyelmet kapott értékesítési széria egyik favoritja a Tusán László résztulajdonában állt OS17 Ingatlanforgalmazó Kft. volt. 2014-ben megírtuk: már a 2008-as alapításuk utáni első évben kiugróan szerepeltek a jó áron ingatlanokhoz jutó mezőnyben. Hét menő helyen vásároltak be a kerületi közvagyonból: a Zrínyi utcában, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Hercegprímás utcában, a Károly körúton és a Királyi Pál utcában is. 2009 és 2013 között közel 550 millió forintot fordítottak az ingatlan-gyűjtőmunkára, jellemzően 30 százalékos kedvezményt érvényesítve. Például a Hercegprímás utcában egy 706 négyzetméteres ingatlant 125 millióért vehették meg, ami 177 ezer forintos négyzetméterárat jelent, miközben azon a környéken a vásárlás idején 340 ezerforint volt az átlag, az üzlethelyiség piaci ára pedig 240 millió fölött lehetett.

A feltűnő ingatlankiárusítás kapcsán ismerhették meg az olvasók az OS17 tulajdonosi szerkezetét, amelyben ismét feltűnt a Kulcsár Attila-perből ismert Fintha-Nagy Ádám nagypályás ügyvéd, valamint az addig ismeretlen Tusán László, akinek nevét ekkor ekkor ismerhette meg a nyilvánosság.  Az OS17 mögött Habony Árpádig fejtette fel a szálakat a még szabad sajtóként működő Index. Tusán László és testvére, András a Bazilika melletti Mokka éttermet működtető Mokka Étterem Kft.-jét 2008-ban ukrán származású üzletasszonyoknak adta el, hogy aztán 2016-ban Eduard Usikov ukrán üzletembernél kössön ki. A húsiparba is belekóstoló Usikov a 2000-es évek elején vetette meg a lábát Budapesten, nem aprózva el ingatlanok és a vendéglátás iránti tehetségét, rögtön a város szívében, a Vígadó téren üzemelő olasz éttermet vette át. Médiafigyelmet akkor kapott, amikor sajtóértesülések lányát kapcsolatba hozták az Orbán Viktort tanácsaival támogató Habony Árpáddal. Arról, hogy Usikov és Habony jó kapcsolatban lehet, a hvg.hu közölt információkat, azt állítva, az indexen megjelent 2014-es fotón az ukrán férfit és családját várja a ferihegyi repülőtéren. Tusán másik vendéglátós vállalkozása, a Dió Étterem Kft. szintén Usikov érdekeltségébe került 2008-ban. Az ukrán üzletembert Tusán O17 Kft.-s cégtársa, Fintha-Nagy Ádám képviselte ekkoriban.

Tusán OS17 Kft.-jét rövid időre a felesége, K. Judit alapította és vezette ingatlanos cégével is összekapcsolta, 2014-2015-ben fél évig a Komlóssy Invest Kft. résztulajdonosa lett. Tusán a belvárosi ingatlan nagybevásárlás után elengedte az OS17-et, beteljesítve küldetését; 2017-től nulla forgalommal vegetált felszámolásáig, idén februári kényszertörléséig. Ezt követően hátrébb lépett, nem úgy testvére. Apjával és egy Seychelles-szigeti off-shore társasággal 2017 végén megalapította a TAL Capital Kft.-t, ami két hónappal később – az igazságügyi értékbecslés szerint – jócskán a piaci ár alatt kebelezte be K. Judit cégének vagyonelemeit.

A Komlóssy Invest vagyonához való hozzáférést, a cég kivégzését a 2017 év végén kezdődött fordulat vezette fel. Tusánék megalapították a TAL Capitalt, majd a 2011-es alapítása óta tulajdonos K. Judit a Komlóssy Invest ügyvezetését 2018 február elején átengedte Tusán László testvérének. T. András ügyvezetői bejegyzésének legelső napján máris munkához látott: egy lendülettel eladta a Komlóssy Kft. két budai ingatlanát. Az egyik egy XII. kerületi 104 négyeztméteres lakás, a másik a CBA bérelte Margit körúti 820 négyzetméter alapterületű üzlet volt. Az eladó Komlóssy Kft. és a vevő TAL Capital Kft. részéről ügyvezetőként egyaránt T. András írta alá az adásvételi szerződést. A lakást 36 millió forintért, az üzletet 104 millió forintért vette meg családi cégüknek, ignorálva azt a körülményt, hogy K. Judittól tulajdonosi felhatalmazással, hozzájárulással nem rendelkezett.

K. Judit 2022 júliusban tett feljelentést a cégvagyon elherdálása miatt, miután férje testvérét sikerült 2022. márciusban kimozdítani ügyvezetői pozíciójából. A feljelentést a rendőrség befogadta, tavaly nyáron hűtlen kezelés gyanújával nyomozást indított a XIII. kerületi rendőrkapitányság. A felkért igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő a két ingatlan vételára és a felmért piaci ár között többszáz milliós eltérést mutatott ki. A Csermely utcai lakás értékét 100 millió forintra, a Margit körúti üzlet érékét 300 millió forintra becsülte. Ezt figyelembe véve a tulajdonosnak összesen 260 millió forint vagyoni hátránya keletkezhetett. Megkérdeztük T. Andrást, készíttetett-e értékbecslést az ingatlanokról, miért saját cégét szemelte ki vevőnek, de nem reagált kérdéseinkre. K. Judit bíróságon is megtámadta a két ingatlan értékesítését, kérve az adásvételi szerződés semissé tételét; a Fővárosi Törvényszék a per indulásakor elrendelte mindkét ingatlan tulajdoni lapján annak feltüntetését.

2018. február 2. sűrű napja volt a munkába állt ügyvezetőnek: aznap nem csak az említett ingatlanokat adta el a TAL Capitalnak, de a Komlóssy Invest Kft. G-Brekom Kft.-ben lévő 50 százalékos üzletrészét is. Ehhez névértéken, másfél millió forintért jutott hozzá. Az értékesítést semmilyen gazdasági észszerűség vagy kényszer nem alapozta meg, hiszen a G-Brekom akkor és azóta is prosperáló cég. Hogy előnytelen üzlet volt a Komlóssy Invest számára a részesedés eladása, azt félreérthetetlenül jelezte a G-Brekom 2017. évi eredménye is: 144 millió forint értékű eszközzel, 3 millió forint jegyzett tőkével, 60 millió forint saját tőkével, 27 millió forint eredménytartalékkal és 11 millió forint készpénzállománnyal rendelkezett. Ezek az év végi mérlegadatok első látásra is feltűnő aránytalanságot jeleznek a fél cégért kifizetett másfél millió forinttal szemben. A Komlóssy Invest helyére lépve 2018 óta Tusánék a G-Brekomban a CBA-üzleteket működtető egyik CBA-vezér, Breier László és családja érdekeltségében lévő Vörösvár Invest Kft.-vel együtt gyarapíthatják vagyonukat. A G-Brekom azóta 200 millió forintra tornázta saját tőkéjét, forgalmát 20 millióról 100 millió forintra növelve. Az üzletrész eladásról az alapító tulajdonos szintén utólag értesült, mivel a cég ügyvitelébe, könyvelésébe nem kapott betekintést, emiatt szintén feljelentést tett. A G-Brekom-részesedés TAL Capital általi megvásárlása hétteréről, indokáról szintén kérdeztük T. Andrást, de erre se kaptunk választ.

A rendőrség kérdésünkre részleteket nem árult el. Annyit tudtunk meg, egy év alatt nem került sor gyanúsítotti kihallgatásra, ennek okát azonban nem közölték. Úgy tudjuk, megkeresésünk után hallgatták ki a felszámolás alá került Komlóssy Invest Kft. tulajdonosát. Miután vagyonát sikerült kinyerni, a Komlóssy Kft.-t süllyesztőbe engedték, T. András ügyvezetése alatt 2018 óta semmilyen bevételre nem volt képes, idén márciusban törölték a működő cégek nyilvántartásból. A TAL Capital viszont azóta is példásan teljesít. A két budai ingatlan és a G-Brekom felének megszerzése utáni 2018-as profitjukat 2022-re 15-ről 30 millióra, eszközeik értékét 211-ről 436 millióra emelték, saját tőkéjüket pedig meghétszerezték 17-ről 126 millió forintra.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?