Újabb nyomozás indult Schadl György ellen

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 31.

Belpol

Egy feljelentés szerint a végrehajtók ellenőrzésébe és a fegyelmi ügyekbe is beavatkozhatott.

Nyomozást indított az ügyészség egy feljelentés alapján, amely szerint Schadl György a a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökeként befolyásolni igyekezett a végrehajtók ellenőrzését, emellett pedig jogszerűtlenül avatkozhatott bele a fegyelmi ügyekbe – tudta meg a hvg.hu.

A nyomozás egy bennfentes személy feljelentése alapján indult, aki korábban maga is a végrehajtók ellenőrzési és fegyelmi irodájának munkatársa volt. A lap birtokába került, ismeretlen tettes elleni feljelentés szerint a hivatali visszaélés gyanúját több, a bíróságon közben már folyamatban lévő Völner-Schadl büntetőügy nyomozása során tett vallomás és konkrét példa is alátámasztja.

A példaként ismertetett eset egy olyan vidéki végrehajtóé, akinek az ellenőrzése a feljelentés szerint „nem illeszkedett egyik jogszerű ellenőrzési indokba sem, tehát, nem volt sem átfogó, sem soron kívüli, sem cél, sem utóvizsgálat”, és a gyanú szerint ennek „a szabálytalanul lefolytatott ellenőrzésnek az igazi célja az MBVK vezetésével szembenálló végrehajtó ellehetetlenítése volt.” Az egyik vidéki végrehajtó, aki maga is egy ellenőrzésre jogosult fegyelmi tanács tagja volt, 2021. november 22-i vallomásában azt állította:

Schadl „több fegyelmi ügyben lényegében konkrét véleményt fogalmazott meg, ami az adott helyzetben utasításnak is volt vehető, a hivatalvezető felé mindenképpen, de a fegyelmi biztosok sem voltak abban a helyzetben, hogy ellentmondjanak.”

A feljelentés szerint egyébként a Bírósági Végrehajtói Fegyelmi Bíróság 2021. január 1-től eljáró 27 tanácsából 9-ben a tanács tagja volt Schadl felesége, aki maga is vádlott a büntetőügyben, a már idézett végrehajtó pedig azt is állította, hogy egy éppen ellenőrzött végrehajtó ügyében Schadl felesége „elhívott engem kávézni, és közölte, hogy Gyuri azt akarja, hogy vagy 20, vagy 40 millió forintos pénzbüntetést és hivatalvesztést szabjunk ki”.

A feljelentés szerint „Schadl György az MBVK hivatalát is irányította annak vezetőjén, Takács Katalinon keresztül, befolyásolta a végrehajtók ellenőrzését, majd a fegyelmi ügyekbe is jogszerűtlenül beavatkozott, utasításokat adott a fegyelmi büntetések kiszabása során”. A feljelentő szerint a fegyelmi iroda vezetője és a hivatalvezető „visszaéltek hivatali helyzetükkel”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.