Óbudai korrupció: színlelt szerződéseken keresztül kérhettek pénzt Mészáros Lőrinc cégeitől a hirdetőoszlopokért

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 5.

Belpol

K. János, az óbudai korrupciós ügy kulcsfigurájának vallomása szerint több esetben is úgy kötött szerződést, hogy nem kellett semmit se csinálnia. 

Büntetlenséget kapott az ügyészségi nyomozókkal való együttműködésért cserébe az a K. János, aki az ellenzéki vezetésű óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügyben először adott érdemi információkat a hatóságnak – írja a Telex.

A lap által megszerzett nyomozati iratok szerint az ügyészség „koronatanúja” a 42 éves vállalkozó, K. János, aki még azelőtt tett vallomást 2021 decemberében, hogy egyáltalán nyomozás indult volna az ügyben. K. János azért ment be az ügyészségre, mert előtte a korábban több ügyben is feltűnt Mikó István azt állította neki, hogy „fedett nyomozó”, és azt ígérte, hogy pénzért vagy ellenzéki politikusokra terhelő információkért cserébe ki tudja őt mosni egy ellene éppen akkor folyamatban lévő költségvetési csalási ügyből. Az ígéretből azonban nem lett semmi, K. János ezért az ügyészségre ment, ahol azt állította: csak azért vett részt az óbudai önkormányzatot érintő bűncselekményben, mert azt hitte, hogy ezt hatósági védelem alatt teszi. Miután K. János feljelentést tett, Mikót le is tartóztatták, eljárás indult, sőt, azóta már vádat is emeltek ellene.

K. János vallomása szerint még 2018 elején ismerkedett meg P. Gáborral, aki akkoriban a kispesti önkormányzat Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodájának vezető munkatársaként dolgozott, K. János egyik cége pedig bontási munkálatokat végzett az önkormányzatnak; másik cége, a Key Price Kft. főleg használt autókkal kereskedett, de időnként bevásárlóközpontoknak is vállalt üvegezős munkákat.

A munkakapcsolatból barátság lett, P. Gábor pedig felajánlotta K. Jánosnak, hogy a cégével vegyen részt a 2019-es önkormányzati választás kampányához kötődő feladatokban. A vállalkozó vallomása szerint amikor jelezte P. Gábornak, hogy ő ehhez nem ért, barátja megnyugtatta, hogy a cégének csak szerződnie kell egy olyan céggel, amely nem mellesleg Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

Ezután K. János a cégével az óbudai önkormányzat lapjának a gyártásába is beszállt – állítása szerint ezt az üzletet is P. Gábornak köszönhette, ez esetben is csak annyi volt a dolga, hogy elindul a közbeszerzésen, a cége finanszírozta meg előre az első három lapszámot, és aláírta a papírokat, amiket elé tettek. Ezzel kapcsolatban egyszer találkozott Kiss László polgármester barátjával, F. Lászlóval és társával, D. Róberttel is, állítása szerint tőlük tudta meg, hogy az önkormányzat egyes szerződései fiktívek, illetve túlárazottak, és a pénz egy részét visszaosztják a polgármesternek és a résztvevőknek.

Egy másik esetben színlelt szerződéseket kötöttek, ehhez F. László kérésére K. János vonta be N. Márk cégét, ami már korábban is szerződésben állt az óbudai önkormányzattal. K. János abban állapodott meg F. Lászlóékkal, hogy ismerőse cége a tranzakciók lebonyolításáért a kiszámlázott bruttó érték 9 százalékát, míg ő további 1 százalékot tart meg. Cserébe közvetít a cég és F. Lászlóék között, valamint átadja F.-nek és D. Róbertnek a cég bruttó árbevételének 90 százalékát, méghozzá készpénzben.

Emellett F. László kijelölt két másik céget, amelyekkel N. Márk cégének szintén szerződnie kellett, ezek is Mészáros Lőrinchez köthető. Ha hinni lehet K. Jánosnak, akkor F. Lászlóék gyakorlatilag „védelmi pénzt” kértek a Mészáros-féle cégektől a hirdetőoszlopok fennmaradásáért, a színlelt szerződések is ezt a célt szolgálták, az önkormányzat és a cégek közé beiktatták N. Márk cégét. 

Az ügy egyik érdekessége, hogy a 2022-es választási kampányban az ellenzéki politikusokat célba vevő, eltorzított hangon beszélő, Anonymous néven futó álarcos figura (aki nem azonos az Anonymous nemzetközi hekkercsoporttal) közzétett egy olyan videófelvételt is, amelyet K. János titokban készített. A videón látható, hogy K. autójába beül P. Gábor, és készpénzt vesz át tőle. 2022-re ez a felvétel már a nyomozóknál volt, de K. János állítása szerint a felvételek másolatát egy pendrive-on tartotta, a kocsijában, de amikor egy órára egy Határ úti autómosóban hagyta a kocsit, a pendrive-ot ellopták

K. Jánost bűnsegédként, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntettével és üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntettével is meggyanúsíthatták volna, de mivel egyezséget kötött a hatósáokkal, az eljárást megszüntették ellene.

A lap úgy tudja, az ügyben kulcsszerepet játszó F. László szintén egyezséget kötött a hatósággal, mindent beismert, amivel gyanúsították, így az egyezség értelmében „csak” 14 hónapot kell fogházban töltenie. Az ő vallomása azonban kellett ahhoz, hogy augusztusban Kiss Lászlót le lehessen tartóztatni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Sivatag

Kísérteties a dolog. Egy közösségben vagyunk, mindenki fiatal, tele tervekkel, életörömmel, szabadságvággyal. A csoportdinamika ugyan itt is működik, vannak nyertesei és vesztesei a baráti és párkapcsolatoknak, de mégis az együvé tartozás élménye a meghatározó.

Kínzó mindennapok

Lee Daniels valószínűleg jót akart. A Szabadíts meg a gonosztól azért is irritáló élmény, mert a jó szándék és a koherensnek szánt szerkezet fokozatosan és szemmel láthatóan hullik darabokra. A rendező megtörtént eset alapján dolgozott: egy egyedülálló anyát és három gyermekét állítólag démonok kezdték gyötörni, amikor a 2010-es években egy indianai városkába költöztek.

A kenyér hangja

Augusztus 20-án mindig történik valami, szokhattunk hozzá az utóbbi években. A hivatalosan elvileg „az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe” névre hallgató napon elég kevés szó esik a közösségi terekben az államalapításról vagy Szent István emlékezetéről, annál több a várható esti széllökések erejéről.

Kiteljesedhetsz kedvemre

Vajon beszélgetnek-e az óráink, cipőink, amíg nem vagyunk otthon? Érdekel-e bárkit, hogy mit is mondanak, s nem elég kizárólag a használatuk közben foglalkoznunk velük? Könnyen lehet, hogy csak magukban kattognak vagy elmennének valahová, de egy lépést sem tehetnek, amíg mi nem akarjuk.

Dörnhauban nyugtalan a tőke

Naplóregényként határozza meg fülszövege, de az 1944 áprilisában Bácskából deportált és tizennégy hónapig fogva tartott újságíró, költő, Debreczeni József nem írhatott naplót. Auschwitzba érkezése után hosszú ideig rendes ruhája sem volt, nemhogy papírja, írószerszáma.

Mickey, Disneyland királya

Döbbenetes látvány tárul a Sikló felső állomására érkező utasok és mindazok elé, akik a Budavári Palota környékét veszik célba, bár ezzel nem mondunk újat. A Várnegyed évek óta abszurd felvonulási terület, tételesen is felsorolhatnánk mindazon „régi” építményeket, amelyeket mostanában húztak, húznak fel abból a célból, hogy újra úgy nézzen ki a környék, mint 1900 és 1944 között.

Színtiszta politika

Magyar Péter kórházjárása politikai esemény volt. Lendületes ellenzéki politizálás, egy olyan kampány, amely nemcsak a főszereplővé emelt közvetítő politikai tőkéjét volt hivatott növelni, de okkal lehetett bízni abban is, hogy az akció ráirányítja a társadalom figyelmét egy hosszú ideje velünk létező borzalomra: az állami gyógyellátás katasztrofális állapotára.

Örök Quaestor

Nyolc év után született meg az elsőfokú ítélet az ún. Quaestor-ügyben. A cég 2015-ös bedőlése máig példátlan méretű anyagi kárt okozott (többnyire kis)befektetők tömegeinek. Az 1990-es évek közepén indult, és az ezredforduló tájékától lényegében a piramisjátékok elve alapján működtetett brókercég évekig tartó sikertörténete nemcsak a „fent lévők” gátlástalan pénzszerzéséről, de a hazai pénzügyi kultúra gyengeségéről, a kisbefektetők mindent (józanságot, körültekintést, stb.) felülíró mohóságából fakadó ostobaságáról és hiszékenységéről is pontos látleletet adott.