Jóval több adóssága van az Iványiék iskoláit a tartozásra hivatkozva bezárató kormányhivatalnak

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 5.

Belpol

150 milliós tartozást róttak fel Iványi Gáboréknak, a fővárosi kormányhivatal júliusban 424 millióval tartozott. 

Júliusban 424 millió forint adóssága volt annak a budapesti kormányhivatalnak, amelyik a 150 milliós tartozásra hivatkozva bezáratta az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláit – írja a Népszava

A fővárosi kormányhivatal ugyanis arra hivatkozva törölte az intézményeket a nyilvántartásból, hogy a MET mint fenntartó a jelentős köztartozásai és közüzemi díjtartozásai miatt nem képes biztosítani a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium törvényben előírt működési feltételeit. 

A MET állítása szerint összesen mintegy 150 millió forinttal tartoznak, ugyanakkor a Magyar Államkincstár (MÁK) legutolsó, július adatai szerint a Sára Botond főispán vezette budapesti az ország második legjobban eladósodott kormányhivatala, 424 millió forinttal tartozott beszállítóinak.

A kormányhivatalok közül a legnagyobb adóssággal a Pest megyei „ispánság” állt az élen, ott a lejárt és kifizetetlen adósságok elérték a 704 millió forintot, de a MET iskoláiról döntő fővárosi hivatal is évek óta rendszeres szereplője a közintézményi adóslistának.

A 20 megyei kormányzati helytartóságból július végén 15 görgetett maga előtt néhány milliós, tízmilliós lejárt tartozást, és felkerült erre a a listára a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal is, amely szintén bezárt egy Iványi Gábor-féle iskolát a tanévkezdés előtti napokban. A szegedi kormányhivatal legutóbb csak 2 millió forint miatt került a szégyenlistára, de tavaly augusztusban 148 millióval, idén áprilisban 58 millió forinttal tartozott a MÁK adatai szerint. Július végén a kormányhivatalok összes adóssága 1,5 milliárd forintra rúgott, ez 124 millió forintos növekedést jelentett egy hónap alatt.

A Népszava hozzáteszi, egyébként nemcsak a MET iskoláinak vannak adósságai, ugyanis az állami iskolákat fenntartó tankerületi központok is rendszerint adósságokat görgetnek maguk előtt, különösen az őszi, a téli és a tavaszi időszakban. A MÁK adatai szerint a tankerületi központok lejárt tartozásállománya tavaly novemberben több mint 1,8 milliárd forint volt, a kormány rezsitámogatásával ezt sikerült 26 millió forintra csökkenteni, de márciusra ismét mintegy 3,5 milliárd forintot tettek ki, amikor megint kormányzati beavatkozásra volt szükség. 

Sőt, az államnak szinte minden területen komoly kifizetetlen számlái vannak: a Magyar Államkincstár adatai szerint július végén a költségvetési intézmények lejért adóssága összesen 79,8 milliárd forint volt. A tartozás legnagyobb részét évtizedek óta az állami kórházak halmozzák fel, de a notórius adósok listáján megtalálhatóak a rendőrségek és büntetés végrehajtási intézetek is. 

(Borítóképünkön Sára Botond.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Sivatag

Kísérteties a dolog. Egy közösségben vagyunk, mindenki fiatal, tele tervekkel, életörömmel, szabadságvággyal. A csoportdinamika ugyan itt is működik, vannak nyertesei és vesztesei a baráti és párkapcsolatoknak, de mégis az együvé tartozás élménye a meghatározó.

Kínzó mindennapok

Lee Daniels valószínűleg jót akart. A Szabadíts meg a gonosztól azért is irritáló élmény, mert a jó szándék és a koherensnek szánt szerkezet fokozatosan és szemmel láthatóan hullik darabokra. A rendező megtörtént eset alapján dolgozott: egy egyedülálló anyát és három gyermekét állítólag démonok kezdték gyötörni, amikor a 2010-es években egy indianai városkába költöztek.

A kenyér hangja

Augusztus 20-án mindig történik valami, szokhattunk hozzá az utóbbi években. A hivatalosan elvileg „az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe” névre hallgató napon elég kevés szó esik a közösségi terekben az államalapításról vagy Szent István emlékezetéről, annál több a várható esti széllökések erejéről.

Kiteljesedhetsz kedvemre

Vajon beszélgetnek-e az óráink, cipőink, amíg nem vagyunk otthon? Érdekel-e bárkit, hogy mit is mondanak, s nem elég kizárólag a használatuk közben foglalkoznunk velük? Könnyen lehet, hogy csak magukban kattognak vagy elmennének valahová, de egy lépést sem tehetnek, amíg mi nem akarjuk.

Dörnhauban nyugtalan a tőke

Naplóregényként határozza meg fülszövege, de az 1944 áprilisában Bácskából deportált és tizennégy hónapig fogva tartott újságíró, költő, Debreczeni József nem írhatott naplót. Auschwitzba érkezése után hosszú ideig rendes ruhája sem volt, nemhogy papírja, írószerszáma.

Mickey, Disneyland királya

Döbbenetes látvány tárul a Sikló felső állomására érkező utasok és mindazok elé, akik a Budavári Palota környékét veszik célba, bár ezzel nem mondunk újat. A Várnegyed évek óta abszurd felvonulási terület, tételesen is felsorolhatnánk mindazon „régi” építményeket, amelyeket mostanában húztak, húznak fel abból a célból, hogy újra úgy nézzen ki a környék, mint 1900 és 1944 között.

Színtiszta politika

Magyar Péter kórházjárása politikai esemény volt. Lendületes ellenzéki politizálás, egy olyan kampány, amely nemcsak a főszereplővé emelt közvetítő politikai tőkéjét volt hivatott növelni, de okkal lehetett bízni abban is, hogy az akció ráirányítja a társadalom figyelmét egy hosszú ideje velünk létező borzalomra: az állami gyógyellátás katasztrofális állapotára.

Örök Quaestor

Nyolc év után született meg az elsőfokú ítélet az ún. Quaestor-ügyben. A cég 2015-ös bedőlése máig példátlan méretű anyagi kárt okozott (többnyire kis)befektetők tömegeinek. Az 1990-es évek közepén indult, és az ezredforduló tájékától lényegében a piramisjátékok elve alapján működtetett brókercég évekig tartó sikertörténete nemcsak a „fent lévők” gátlástalan pénzszerzéséről, de a hazai pénzügyi kultúra gyengeségéről, a kisbefektetők mindent (józanságot, körültekintést, stb.) felülíró mohóságából fakadó ostobaságáról és hiszékenységéről is pontos látleletet adott.

Érintettek

Kiégett fűcsomókon lépkedünk a semmi közepén. Elegáns embe­rek bizarr menete a harmincöt fokos hőségben. Diplomaták, különböző szervezetek képviselői, új­ság­írók, szervezők – és cigányok, főként fiatalok, akik sem ezek, sem azok közé nem tartoznak.

 

Amihez csak hozzányúlnak

Gyakorlatilag nem lehet megélni azokból a fizetésekből, amelyeket az ELTE egyes karain az oktatóknak fizetnek, és hiába őrzi pozícióját az egyetem a nemzetközi rangsorokban, a kormány inkább az NKE-n építene ki a semmiből tanárképző kart ahelyett, hogy az ELTE-t fejlesztené. Mi lesz a jövőben az állami egyetemek sorsa?