Botrányos év a Békési Református Egyházmegyében

Sem áldás, sem békesség

Belpol

Nagyobb értékre erőszakkal elkövetett lopás, szexuális erőszak, költségvetési csalás, vagyoni károkozás, hűtlen kezelés – ilyen cselekmények gyanújával nyomoztak Békés megyében az elmúlt időszakban református lelkészek ellen vagy velük összefüggésben. Hogyan eshetnek meg ilyesmik Kálvin viharsarki követőivel?

„Ma már mondhatom, hogy a gyülekezet erősödni látszik, s ez pedig azért történhetett, mert az Istenben bízó hitben mi is újjá lettünk. A mezőberényi templom jelen állapotában azt hirdeti, hogy ma is vannak csodák, s hogy Isten gazdagon megáldja a Benne bízókat, az Ő nevében cselekvőket, s ezért minden gyülekezeti tag szívében, ahogy az övében is, a hála szava visszhangzik! Hiszem, hogy Isten a jövőben is oltalmazni, segíteni fogja a gyülekezetet, éppen ezért fontos, hogy az Istenbe vetett hitet átadjuk a jövő nemzedékének, hogy minden korban látszódjék: van hit Istenben!” – mondta 2013-as mezőberényi beiktatási szertartásán R. János, aki akkor arról is beszélt, hogy a településre érkezésekor, 2010-ben szétszéledő gyülekezet és romos templom fogadta.

Megnyomták a ceruzát

R. János 2016-ban távozott posztjáról, 2020-ban pedig elsőrendű vádlottként állt a Gyulai Törvényszék előtt, de időközben egyháza vezetői is felmentették lelkészi tisztségéből. Az ügyészség 6 év letöltendő szabadságvesztést kért rá, segédlelkészként dolgozó feleségére pedig 4 évet különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, üzletszerűen elkövetett csalás vádja miatt. Sőt a vádhatóság „a bűnszövetségi alakzatot” is megállapította. Az összesített kárérték meghaladja a 67 millió forintot. A Békési Református Egyházmegye a büntetőper lezárulta után nyújthatja be polgári jogi igényét.

A vádirat szerint a tisztségéből felmentett lelkész szerződések sorát kötötte egy békéscsabai cég vezetőjével rendezvényszervezési, épületfelújítási és -karbantartási feladatok ellátására, de a tényleges munkát nem a vállalkozások végezték el. Ennek ellenére R. János valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki, s ezek alapján A. László benyújtotta a számlákat az egyházközségnek. Ezek között csak a templomban végzett ülésfűtési és villanyszerelési munkák, valamint a kertrendezés 34 millió forintra rúgtak. A vádirat szerint a munka jelentős részét belső munkatársak, vagy a teljesítésigazoláson nem szereplő cégek végezték el úgy, hogy sok esetben nem volt számla sem. (Lásd: Különösen nagy vagyoni hátrány okozásával és bűnszövetséggel vádolják a volt lelkészt, magyarnarancs.hu, 2020. szeptember 8.)

Az egykori lelkész, bár nem rendelkezett presbitériumi felhatalmazással, egy 5 millió forint értékű gépkocsit vásárolt. Ezt magáncélra is használta, a tankolásokat és több magáncélú éttermi étkezést is az egyházközség bankkártyájáról fizetett ki. A mezőberényi reformátusok által fenntartott intézményeknél a kedvezőbb finanszírozás érdekében magasabb létszámadatokat adtak le a Magyar Államkincstárnak (MÁK). A vádirat azt is a volt lelkész házaspár számlájára írja, hogy távozásukkor az egyházközség tulajdonában lévő lakásból több ingóságot is magukkal vittek.

„Nem érzem magam bűnösnek. Nem kárt okoztam, hanem éppen ellenkezőleg, és ezt be is fogjuk bizonyítani” – mondta R. János a bíróság előtt 2020 szeptemberében. A volt vezető lelkész szerint beruházások, fejlesztések sora valósult meg, és új intézmények alakultak az egyházközségnél, amivel jelentősen nőtt a közösség vagyona. Vallomást azonban nem tett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.