Órákkal a határidő előtt sem tudni, kik oszthatják szét a Norvég Alap támogatásait

  • narancs.hu
  • 2021. július 21.

Belpol

A norvég kormány közlése szerint az elmúlt napokban is tárgyaltak a magyarokkal, a hét második felében lehet eredmény.

Tavaly megállapodás született arról a norvég és a magyar fél között, hogy a kormánytól független szervezetnek kell szétosztania a Norvégiából és az Európai Gazdasági Térségből érkező civil támogatásokat. A december 21-én kötött megegyezés szerint –hivatalos nevén „az Európai Gazdasági Térség országai és a Norvég Alapok” felhasználásáról – hét hónap alatt kellett kiválasztani a lebonyolítót, a határidő elvileg szerda éjfélkor jár le, ám egyelőre eddig nem hirdették ki a lebonyolító győztest.

A norvég kormány a 24.hu-nak azt írta, hogy még a hét elején is tárgyaltak, és csak a hét második felében lesz eredmény. A Miniszterelnökség a lap kérdésére nem válaszolt. Bár a legjobb pályázatot a donorok választják ki, a magyar kormánynak egyetértési joga van.

Úgy tudni, pályázott az Ökotárs Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt, de a Magyar Hang információi szerint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is. Mint ismert, korábban az Ökotárs vezette konzorcium látta el ezt a feladatot, de 2014-ben a kormány szabálytalanságokkal és politikai motivációval vádolta őket. Később sem az ügyészség, sem a NAV nem talált semmiféle, a kormány által felhozott szabálytalanságot. Majd mindeközben a Norvégia által felkért független könyvvizsgálók is arra jutottak, hogy az Ökotárs remek munkát végzett.

A támogatási programnak a 214,6 millió eurós összeggel Magyarország a harmadik legnagyobb kedvezményezettje. Azonban a pénzekből  évek óta egy forint sem érkezett a magyar kormány civilellenes háborúja miatt. Mint ismert, a magyar kormány azt szerette volna, hogy beleszólása legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek szánt pénzt, a támogatók azonban kikötötték, hogy a kormánytól független szervezetet kell kiválasztani.

A pályázatokon összesen 77 milliárd forint érkezik Magyarországra, ennek körülbelül 10 százaléka jut civil szervezeteknek.

(24.hu, Magyar Hang)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk