Kellemetlen közjáték a parlamentben: Orbán ki akart tépni Hadházy kezéből egy táblát

  • narancs.hu
  • 2019. október 21.

Belpol

A független képviselő a miniszterelnök beszéde közben akciózott.

Hosszú idő óta Orbán Viktor beszédet tartott a parlamentben: először a családvédelmi akcióterv, a faluvédelmi program, valamint az Európai Tanácsban tárgyalt fontos kérdésekről értekezett, majd köszönetet mondott a választóknak, amiért elmentek szavazni az önkormányzati választásokon.

„A magyarok elkötelezettek a demokrácia mellett” – mondta, majd gratulált minden megválasztott polgármesternek, képviselőnek – sok erőt és jó egészséget kívánt nekik. Hozzátette, minden polgármesterrel, képviselőtestülettel kész a kormány együttműködni pártállásra való tekintet nélkül. „A haza nem lehet ellenzékben” – mondta.

Az ellenzéki padsorokból készült ez a kép az esetről

Az ellenzéki padsorokból készült ez a kép az esetről

Fotó: Facebook/Tordai Bence

Hozzátette, a kormánypártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát, ami azt jelenti, hogy a kormány folytathatja a munkáját, a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott.

És akkor feltűnt a színen Hadházy

Egy ponton Hadházy Ákos független képviselő Orbán pódiuma alatt plakátokat függesztett ki, amin olyan üzenetek álltak, mint: „Stop propaganda. Stop korrupció”, „Muszáj hazudnia, mert annyit lopott”. Orbán egy adott pillanatban kiesett a szerepéből és megpróbálta kikapni Hadházy kezéből, a táblát, de nem járt sikerrel. Ezt követően több képviselő felállt a helyéről, ezért Hadházy felhagyott az akcióval.

false

 

Fotó: Képernyőfotó/m1

Rövide szünet után Orbán folytatta a beszédét: elmondta, az Európai Unió területén nincs megegyezés a klímapolitika kérdésében, pedig a kormánynak van célja és terve: 2030-ra szeretne 90 százalékban karbonsemleges lenni.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.