Orbán 250 fős templomi búcsúztatáson vett részt, a rendőrség szerint ezzel nincs semmi baj

  • narancs.hu
  • 2021. február 26.

Belpol

Mert "templomi búcsúztatásra" nem, csak temetésre vonatkozik a korlátozás.

Ahogy február 23-án megírtuk: a rendőrség rekordgyorsasággal utasította el az Orbán Viktor ellen beérkező feljelentést, miszerint a miniszterelnök az év elején elhunyt Kriza Ákos miskolci polgármester január 30-i temetésén a járványügyi szabályok megsértette.

Orbán Viktorral és társaival vagy ismeretlenekkel szemben H. Attila 2021. február 15-én tett feljelentést, mert a néhai miskolci polgármester temetésének gyászszertartásán ötvennél többen vettek részt, ez pedig a a járványügyi veszélyhelyzetre vonatkozó korlátozást megszegése. Lett volna - derül ki a Népszava mai cikkéből.

Míg lapunknak a rendőrség már 23-án elmondta, hogy a feljelentést elutasították, addig most azt is közölték, hogy milyen okból. A rendőrség a lappal közölte, hogy a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet értelmében vallási közösségek szertartása – a házasságkötés, valamint a temetés kivételével – nem számít államilag meghatározott rendezvénynek. Tehát az adott vallási közösség dönthet arról, hány embert hívnak el egy búcsúztató istentiszteletre, amelyen  „a résztvevők számszerű korlátozás nélkül megjelenhettek”. A temetésen viszont csak egy szűk kör vehetett részt (Orbán Viktort erre is meghívták), a rendőrség által megvizsgált felvételek szerint itt azonban nem voltak többen 50 főnél.

A megemlékező istentiszteletre ennél jóval többen, 200-250-en voltak meghívva, de Sándor Frigyes evangélikus esperes elmondta: „a miniszterelnöki beszédet nem számítva mindenki maszkot viselt, a padsorok között üres helyet hagytunk, a bejáratnál pedig kézfertőtlenítőt helyeztünk ki”; az 1500 fős templomban pedig szerinte nem volt gond a távolság betartása sem.

A lap hozzáteszi, hogy a rendőrság által idézett rendelet is azt mutatja, komoly kettős mércét alkalmaz a kormány. Míg egy házasságkötésen csak a legszűkebb család vehet részt és a saját lakásunkban sem lehetünk tíznél többen, addig az egyházaknak szabad kezet adott, és gyakorlatilag nem rendeli el, csak "kéri", hogy "a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.”

Figyelmébe ajánljuk