Nem kap azonnali jogvédelmet a Klubrádió

  • narancs.hu
  • 2021. február 4.

Belpol

A bíróság mai döntése azt is jelentheti, hogy február 15-én elhallgat a csatorna.

„A Fővárosi Bíróság ma arról értesítette a Klubrádiót, hogy elutasítja a frekvencia-meghosszabbítási perben az azonnali jogvédelem iránti kérelmét.” – írta meg csütörtök este a Klubrádió a honlapján. Mint fogalmaznak: „A Klubrádió a perben azt kérte, hogy a bírósági eljárás lezárásáig, a várható fellebbezések idején is, tovább sugározhasson a 92,9 MHz-es frekvencián.”

Arról nemrég részletesen írtunk, hogy a budapesti 92,9-es frekvenciára szóló pályázat körül milyen történések zajlanak.

Mint ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizárólag a kormánypárt jelölte tagokból álló Médiatanácsa tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy „ismételt jogsértésekre” hivatkozva nem újítja meg a Klubrádió idén február 14-én lejáró frekvenciaengedélyét, ehelyett inkább új pályázatot ír ki. December végén aztán a Klubrádió melletti két másik indulót (az ATV-csoportba tartozó Spirit FM-et, illetve a néhány hónappal korábban létrehozott LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t) formai hibákra hivatkozva kizárták a pályázatból, ezért mindketten a bírósághoz fordultak jogorvoslatért. A Médiatanács erre hivatkozva januárban felfüggesztette a pályázatot, a döntési folyamat így hónapokkal elnyúlhat.

„Ha keresetet nyújtanak be, akkor annak minimum öt hónapig tart az elbírálása, de még ez után sem dől el, hogy ki nyeri a pályázatot. Ha visszakerülnek a pályázatba, akkor újra dönt a médiahatóság, és ha megint kizárnak valakit, akkor az megint perelhet, és utána még a vesztes fél is perelhet. Ez így 15–20 hónapig is eltarthat.” – nyilatkozta Arató András, a Klubrádió Szolgáltató Zrt. többségi tulajdonosa és igazgatósági elnöke a Magyar Narancsnak. Hozzátette:

ha nem húzódik is ennyi ideig a procedúra, „már ez az öt hónapos bukta is kiszolgálja azt a célt, hogy a Klubrádió hónapokra elhallgasson az analóg frekvencián”.

Mint cikkünkben írtuk: a két pályázó közül a Spirit FM végül úgy döntött, visszavonja a pályázatát, de Arató ennek nem tulajdonít jelentőséget, „mert annak a tudatában léptek vissza, hogy a másik pályázó úgyis fenntartja a keresetet, és akkor nekik nem kell ezt tovább ütniük”. Ha viszont a Médiatanács halasztgatja a frekvenciapályázat eredményhirdetését, akkor a jelenlegi szabályok szerint február 14. után nem lesz sugárzás a 92,9-en.

A Médiatanács tavaly szeptemberi döntéskor arra hivatkozott, hogy a Klubrádiónál kétszer is törvénysértést követtek el, amikor a heti kötelező jelentésüket a műsor­kvóták teljesítéséről késve adták le. Korábban a Civil Rádió frekvenciáját hasonló indokkal vette el a hatóság, a döntést pedig akkor a Kúria helybenhagyta. Arató szerint „a Médiatanács azt gondolhatta, itt az alkalom, hogy kivágjuk a Klubrádiót, mert bírósági gyakorlat is van ezzel kapcsolatban”.

A csatorna vezetőjének jóslata most beigazolódni látszik. „Az elutasítást a bíróság azzal indokolta, hogy szerinte a per nem a sugárzásról, hanem a szerződés meghosszabbításának elutasításáról szól, ezért a bíróságnak nincs lehetősége az ideiglenes sugárzási engedély kiadására, még akkor sem, ha a Médiatanács korábbi döntése egyébként jogsértőnek bizonyul.” – áll a rádió mai közleményében.

A Klubrádió egyébként az elmúlt hetekben aktív kampányt indított, hogy minél több hallgatójuk áttérjen az online adás követésére, így ha valóban elhallgat az analóg frekvencia, a rádió az interneten tovább tud sugározni.

A Médiatanács ellen indított perben az ítélethozatal jövő kedden várható, a mostani végzés ellen pedig a Klubrádió nyolc napon belül fellebbezhet.

Figyelmébe ajánljuk