Orbán: A kormány és Vitézy Dávid között odáig fajultak konfliktusok, hogy nem lehetett a Fidesz jelöltje

  • narancs.hu
  • 2024. június 11.

Belpol

A miniszterelnök elmagyarázta a Szentkirályi Alexandrának szánt szerepet és az európai álmait is.

Mindössze egy teljes szerkesztőség felmondása, Mészáros Lőrinc érkezése és egy ügyesen sikerült NER-esítés kellett ahhoz, hogy Orbán Viktor leüljön az Index újságírójával, de megtörtént. Mivel itt nem keményvonalas propagandáról van szó, ezért a szokásostól eltérően a kérdések néhol nem teljesen a miniszterelnök világmagyarázatának megágyazására szolgáltak, ezért kiszedtük az érdekesebb részeket. Azon túl is, hogy Orbán Viktor rettentő cinikus módon nyilatkozott az emberei által elfoglalt 2020-ban elfoglalt Indexről:

„Önök túlélték az elmúlt tizenhét évet, amihez ezúton is gratulálok” 

– válaszolta arra a kérdésre, miért 17 éve ült le utoljára a lap stábjával.

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Tehát íme a miniszterelnök gondolatai a választásról, Magyar Péterről és mindenféle másról:

  • Egyfelől a 44-45 százalék kevesebb, mint amit legutóbb kaptunk, de mégiscsak több mint kétmillióan szavaztak ránk.
  • A jobboldal ma két pártba szerveződik Európában, az ECR-be (Európai Konzervatívok és Reformisták) és az ID-be (Identitás és Demokrácia). Ha ők össze tudnának végre fogni és a Fidesz csatlakozna ehhez a tömörüléshez, akkor ez lenne a második legnagyobb európai frakció. (...) A kulcskérdés az, hogy az olasz és a francia elnökasszony meg tud-e egymással egyezni. Ha igen, akkor a jobboldali fordulat nem csupán egy lehetőség, hanem tény lesz Európában.
  • A győri eset tanulság arról, hogy ha valahol régi rendezetlen ügyeket nem tudunk lezárni, azok előbb vagy utóbb, de utolérnek bennünket. Itt a Borkai-ügy ért bennünket utol, azért vesztett a polgármester.
  • Szentkirályi Alexandra szerintem egy olyan kampányt vezetett, amilyet a Fidesz régóta nem tudott Budapesten.
  • Nem voltunk könnyű helyzetben Budapesten, tekintettel arra, hogy Tarlós István úgy végezte a főpolgármesteri munkát korábban, hogy nem volt a Fidesz tagja, kívülről támogattuk őt. Tiszteljük a személyét és a munkásságát, de az ő főpolgármesteri időszaka nem hozta magával a Fidesz és a polgári nemzeti keresztény közösség felépítését és megerősítését a fővárosban.
  • Vitézy Dávid és a kormányzat között olyan konfliktusok voltak az elmúlt években, hogy nem tudtam volna vállalni, hogy ilyen megosztó jelölt induljon a mi színeinkben. (...) A konfliktusok a politikában a mindennapok részei, de a kormány, különösen Lázár miniszter úr és Vitézy Dávid között odáig fajult, hogy nem lehetett a Fidesz jelöltje.
  • Mi soha nem tekintettük őt (Magyar Pétert – a szerk.) a Fideszből kiugrottnak. Az csak az ő legendája, hogy a belső körökhöz tartozott, erről ugyanis a Fidesz belső köreinek nincs tudomása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk