Orbán a Kossuth Rádióban: Fel fogunk lépni az árspekuláns multikkal szemben

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 15.

Belpol

A miniszterelnök dühös az ukrajnai kőolajvezeték tranzitdíjának emelése miatt, de azt is látja, hogy „szerencsétlen ukránok” az életükért harcolnak.

„Az árspekuláns multikkal szemben fel fogunk lépni, ha kell, további lépéseket fogunk tenni, hogy megvédjük a családokat” – mondta Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában, amit a Telex szemlézett. A miniszterelnök kifejtette, időnként türelmetlen és dühös, mert az inflációt „nem a végzet kanyarította köpönyegként a vállunkra, hanem az európai politika és a háború”.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarországnak 48 milliárd forintnyi többletet jelent, hogy Ukrajna három és félszeresére emelte annak a kőolajvezetéknek a használati tranzitdíját, amelyen keresztül a benzinhez szükséges olaj érkezik Oroszországból. A benzinkereskedelmet Magyarországon a magángazdaság intézi, és ennek a gazdaságnak a szereplői ezt a többletet azonnal beépítik az árakba, ami meglöki a benzin árát és fél százalékkal növeli az inflációt.

A kormányfő úgy fogalmazott, ellentétes érzelmei vannak az áremelés miatt, mert miközben nagyon dühös, azt is látja, hogy „szerencsétlen ukránok” az életükért harcolnak, pénzük, fegyverük nincs, túlerővel állnak szemben, ennek ellenére nem a béke, hanem a háború folytatása felé hajlanak és megpróbálnak mindenhonnan pénzt begyűjteni. Orbán hozzátette, bár az Európai Unió egy békeprojekt, most mégis a „háborúpártiak” vannak többségben Brüsszelben, majd megismételte azt a korábban többször hangoztatott kijelentését, miszerint ha az amerikai elnök szeretné, „azonnal, akár már holnap reggel véget vethetne a háborúnak.”

A budapesti demográfiai csúccsal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, azért van szükség egy ilyen fórumra, mert Európának nincs közös demográfiai politikája.

Szerinte gyereket olyan emberek vállalnak, akik nem magukat teszik az első helyre, „mint a liberálisok”.

Arra a kérdésre, hogy milyen eredményei vannak a kormány családpolitikájának, Orbán úgy válaszolt, nem szívesen beszél a sikerekről, inkább azon gondolkodik, hogyan lehetne továbblépni. A kormányfő szerint egyébként „nem fehér elefánt” a konzervatív, családbarát politika Európában, Olaszország a legjobb példa erre, a hasonló országok száma pedig nőhet Brüsszelben, a háttérben pedig koalícióépítés zajlik. A jövőre esedékes európiai parlamenti választásoknak a miniszterelnök szerint komoly tétje van, mivel „olyan vezetésre van szükség, amelyik békét akar, megállítja a migrációt, feladja a genderpropagandát, maga mögött hagyja a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben alkalmazott kettős mércét”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk