Orbán a Kossuth Rádióban: Újabb nemzeti konzultációra van szükség

  • narancs.hu
  • 2023. október 27.

Belpol

A EU migrációs politikájával szemben pedig még sokat kell harcolnia a „magunkfajta, egyszerű vidéki legényeknek”.

A Kossuth Rádió brüsszeli stúdiójából jelentkezett be Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújára. A hvg.hu szemléje szerint a miniszterelnök kezdésként elmondta, késő éjszakáig „gyúrták egymást” az EU költségvetésével kapcsolatban, így kiderült nem hatvanmilliárdos, hanem százmilliárdos költségvetésmódosításról van szó.

„Jönnek a brüsszeli pénznyelők és azt mondják, adjunk még százmilliárd eurót”

– fogalmazott Orbán, aki szerint az összeg egyik fele Ukrajnának, a másik a migráció kezelésére, a külső határ védelmére, valamint a menekültek szétosztására menne. Hozzátette, a migránsokkal együtt a terror, valamint a közel-keleti konfliktusok is megérkeztek Európába. Ukrajna támogatásáról szólva a miniszterelnök kifejtette, Magyarország se nem bírja, se nem akarja bírni a nekik szánt támogatásokat. Kell, hogy legyen egy világos stratégia arra, hogy mit akarunk elérni a támogatásokkal, az a stratégia azonban, amivel a „brüsszeliek belevittek minket a háborúba, az megbukott”. Orbán szerint Brüsszel biztatta Ukrajnát a nyílt háború vállalására, és ezt szponzorálta is, mivel az EU úgy vélte, Ukrajnának reális esélye van a győzelemre.

„Ma már mindenki tudja, csak nem meri kimondani, hogy ez a stratégia megbukott. Az ukránok a fronton nem fognak győzni, ezt a szakértők leírják, a politikusok nem merik beismerni”

– jelentette ki a miniszterelnök.

Az Unió vezetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, vezetői problémák vannak, mivel szerinte olyanok irányítják az EU-t, akik nem tudják megoldani ezeket a problémákat. Ezért a miniszterelnök úgy véli, a jövő évi EP-választáson meg kell találni azokat a vezetőket, akik össze tudják hangolni a miniszterelnökök munkáját, hogy egy adott, jól kijelölt célra, irányba tartsanak. Persze szerinte személyükön kívül még sok más dologban is változásra lenne szükség, így a migrációs kérdésben, vagy abban, hogy Brüsszel „képtelen gazdasági ötletekkel” kritizálja Magyarországot.

A miniszterelnök szerint „nem babra megy a játék”, ezért meg kell erősíteni a kormányt, amihez egy újabb nemzeti konzultációra van szükség.

Orbán szerint ezzel a felhatalmazással be fogja tudni navigálni a magyarok hajóját a jó kikötőbe. A miniszterelnök a migrációra visszatérve arról is beszélt, ma minden ország azt képviseli, amit Magyarország 2015-ben, a magyar modell pedig, miszerint senki nem jöhet be, akinek erre nem adtunk engedélyt, működik. Hozzátette, sokan beismerik a hibákat és elismerik az összefüggést, ami a terror és a migráció között van, de odáig még nem jutottak el, hogy a magyar modell a helyességét is elismerjék.

„Nekem nem dolgom, hogy rossz hírekkel szomorítsam a kollégáimat, így ha hinni akarnak a migránspolitikájukban, hát higgyenek” – mondta Orbán, aki szerint az EU-ba érkezett migránsok gettókba tömörülnek, a rendőrök pedig nem tudnak velük szemben érdemben fellépni. Mint mondta, nem akar közösködni a Nyugattal a bajban – nem is érti, hogy miért kellene ezt tennie –, akik olyan migránsokat engednek be, akik megtámadják a rendőröket, még lőnek is. A EU migrációs politikájával szemben pedig szerinte még sokat kell harcolnia a „magunkfajta, egyszerű vidéki legényeknek”.

Orbán az interjúban beszélt Kínáról is. Mint mondta, ő antikommunista, diáklázadó mozgalomból jön és nehezen tud bármi jót mondani a kommunizmusról, de „itt van például ez a Kína-ügy.” Szerinte minden matematikus úgy véli, hogy Kína néhány év múlva a világ legnagyobb hatalma lesz, ezért érdemes jóban lenni velük, a modern technológia, a zöldenergia terén pedig szintén jól jön ez a kapcsolat. Hozzátette, akkumulátorgyártásban Kína az élen jár, ezért Magyarországnak kínai cégekkel, a kínai technológiával kell együttműködnie.

A frissen bevezetett csok pluszról is szólva a miniszterelnök arról beszélt: 

„Ha van gyerek, van jövő, ha nincs gyerek, nincs jövő.” 

Orbán szerint vannak kormányok, amik ezt a kérdést nem tekintik a politikai részének, pedig a kormánynak az a feladata, hogy segítse az embereket a gyermekvállalásban. Persze ő nem akar senkit meggyőzni, hiszen az „komcsi propaganda” lenne, csak azt akarja, hogy ha valaki gyereket akar, akkor tudjanak segíteni abban, hogy legyen hol lakni, legyen hol dolgozni. Elmondta, A falusi csok jól ment, most is jól megy, megemelték a támogatás összegét, a városi csokot pedig nem a kormány szüntette meg, csak nem érdekelte az embereket, azon pedig egy éve dolgoztak, hogy meglegyen az új városi csok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk