Orbán: a polgármesterek dönthetnek a kijárási korlátozás szigorításáról

  • narancs.hu
  • 2020. április 9.

Belpol

A miniszterelnök a kijárási korlátozások fenntartását jelentette be, az esetleges szigorítást az önkormányzatok vezetőire bízza.

Miután "mindenki véleményét (polgármesterek, orvosok, virológusok, rendőrök) meghallgatta", a miniszterelnök azt mondta csütörtök délután:

  • az érvényben lévő kijárási korlátozásokat határozatlan ideig meghosszabbítják;
  • majd a jövőben hetente döntenek a hosszabbításról, esetleg az enyhítésről vagy a szigorításról;
  • különös jogosítványt adnak a polgármestereknek hétfőig, hogy szigorúbb szabályokat vezessenek be.

Ezt követően Orbán arra kérte a lakosságot, hogy az emberek tartsák be a szabályokat, a 2 méteres távolságot, figyeljenek az idősekre. Mint mondta, különösen a húsvéti ünnepeken (a négy napos hosszú hétvégén) figyeljenek erre, ne adjanak esélyt a vírus terjedésének.

A Facebookon tett bejelentése elején Orbán Viktor arról beszélt, az eddigi intézkedések sikeresek és eredményesek voltak, fékezték a járvány terjedését, ezért döntött a kormány így.

false

Korábban a kormányzati szereplők nyilatkozataiból arra lehetett következtetni, hogy a miniszterelnök a kijárási korlátozások szigorításán gondolkodik - hiszen a jó idő beköszöntével egyre többen mentek a szabadba, a rendőrség szerint egyre többen szegték meg a távolságtartási szabályokat -, ám végül a jelenleg is érvényben lévő enyhe szabályok fenntartása mellett foglalt állást azzal a kitétellel, hogy a polgármesterekre bízta, mit kezdenek a helyzettel a saját településükön.

Figyelmébe ajánljuk