Orbán: a polgármesterek dönthetnek a kijárási korlátozás szigorításáról

  • narancs.hu
  • 2020. április 9.

Belpol

A miniszterelnök a kijárási korlátozások fenntartását jelentette be, az esetleges szigorítást az önkormányzatok vezetőire bízza.

Miután "mindenki véleményét (polgármesterek, orvosok, virológusok, rendőrök) meghallgatta", a miniszterelnök azt mondta csütörtök délután:

  • az érvényben lévő kijárási korlátozásokat határozatlan ideig meghosszabbítják;
  • majd a jövőben hetente döntenek a hosszabbításról, esetleg az enyhítésről vagy a szigorításról;
  • különös jogosítványt adnak a polgármestereknek hétfőig, hogy szigorúbb szabályokat vezessenek be.

Ezt követően Orbán arra kérte a lakosságot, hogy az emberek tartsák be a szabályokat, a 2 méteres távolságot, figyeljenek az idősekre. Mint mondta, különösen a húsvéti ünnepeken (a négy napos hosszú hétvégén) figyeljenek erre, ne adjanak esélyt a vírus terjedésének.

A Facebookon tett bejelentése elején Orbán Viktor arról beszélt, az eddigi intézkedések sikeresek és eredményesek voltak, fékezték a járvány terjedését, ezért döntött a kormány így.

false

Korábban a kormányzati szereplők nyilatkozataiból arra lehetett következtetni, hogy a miniszterelnök a kijárási korlátozások szigorításán gondolkodik - hiszen a jó idő beköszöntével egyre többen mentek a szabadba, a rendőrség szerint egyre többen szegték meg a távolságtartási szabályokat -, ám végül a jelenleg is érvényben lévő enyhe szabályok fenntartása mellett foglalt állást azzal a kitétellel, hogy a polgármesterekre bízta, mit kezdenek a helyzettel a saját településükön.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.