Orbán a rádióban: októberben jön a második hullám

  • narancs.hu
  • 2020. május 1.

Belpol

Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben – állította Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben – állította Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mint mondta, a vírus nem szabadult el, sikerült kialakítani a védekezés módszereit, azaz „időt nyertünk”, és sikerült felkészíteni az egészségügyet a védekezésre. Ugyanakkor a miniszterelnök fegyelmeztetett, hogy a vírus nem tűnt el az országból, csak „felkészültünk a vírus következő támadásának kivédésére”. Azt is mondta, hogy a szakemberek szerint „lesz második hullám” mégpedig várhatóan október-november környékén.

Ezen kívül Orbán Viktor arról is beszélt: ha Budapesten sikerül a halálozási számokat csökkenteni, akkor nem fognak habozni, hogy a fővárosiaknak is újraindulhasson a normális élet.

A hvg.hu a maga szemléjében hozzátette: a miniszterelnök minden nap meghallgatja az operatív törzs vezetőit, és elmondása szerint a helyzethez igazodva egy órán belül is tud új döntést hozni. A különleges jogrend ugyanis különleges gyorsaságra ad neki lehetőséget – büszkélkedett.

De hozzátette azt is, hogy alapesetben a döntéseket kéthetente érdemes felülvizsgálni, akkora látszik ugyanis az újabb lépések hatása. Mivel a miniszterelnök szerint hosszabb távon nem lehet így élni, a kormányzat figyelni fogja, mi történik a 2-3 héttel előttünk járó Ausztriában, illetve a cseheknél.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.