Hamarosan újra igénybe lehet venni az egészségügyi szolgáltatásokat

  • narancs.hu
  • 2020. május 1.

Belpol

Nem változott az időseknek meghatározott vásárlási idősáv.

Az koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár nyitotta meg. Elmondta, jelentős károk keletkeztek a gazdaságban, aminek enyhítésére a kormány akciótervet dolgozott ki.

Ennek keretében jelentették be a hiteltörlesztési moratóriumot; a legtöbb országban a hasonló intézkedések nem minden vállalkozásra, csak a bajba jutott, és a vélhetően a jövőben bajba kerülő adósokra vonatkozik, illetve csak 3 hónapig tart. A rendelkezés automatikusan életbe lép, de aki szeretné a hiteleit továbbra is törleszteni, megteheti. Ha pedig valaki törleszt tovább, de később meggondolja magát, visszaléphet a moratóriumba.

Mindenkinek dolgozni kell

Müller Cecília országos tisztifőrovos ismertette az országos adatokat. Jelenleg 2863 fertőzött van, 600 fölé emelkedett a gyógyultak száma. 11 személy hunyt el, így már 323-an haltak meg a járvány miatt. 983 főt ápolnak kórházban, náluk súlyosabb a betegség. 49-en lélegeztetőgépen vannak.

Müller szerint nagy eredmény, hogy sikerült elkerülni a robbanást, a hirtelen számú megbetegedés-növekedést. Ettől függetlenül nem nyugodhatunk meg.

Továbbra is óvatosságra, mértékletességre van szükség. Arra kérte a budapestieket és a Pest megyében élőket, hogy csak indokolt esetben hagyják el az otthonaikat, a vidékiek pedig kövessék figyelemmel az új szabályokat.

Az idősek számára megszabott idősáv továbbra is érvényes, tehát ők csak 9 – 12 óra között mehetnek vásárolni. Viszont az egészségügyi szolgáltatások beindulnak, erről később fog tájékoztatni az operatív törzs. A tatabányai kórház esetében Müller úgy látja, a felvételi zárlat elrendelésére nagy szükség volt a nagyszámú megbetegedések miatt.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hétfőtől a védekezés új szakaszba lép. Az éttermekre, fürdőkre, üzletekre, sporteseményekre, rendezvényekre új szabályok vonatkoznak majd.

Budapesten és Pest megyében marad a kijárási korlátozás, valamint az üzletek korlátozására vonatkozó előírások. Vidéken valamennyi strand, fürdő, állatkert nyitva tarthat és látogatható, az éttermek, kávézók, büfék, presszók kerthelyiségében is lehet enni. A temetések, esküvők is megtarthatók. A kollégiumok látogatása tilos, a sportrendezvények zártan, nézők nélkül megtarthatók, az amatőr- és tömegsport megengedett.

Az önkormányzatok az idősek piaclátogatási rendjéről hozhatnak eltérő rendelkezéseket, ahogyan vasárnapig a jelenleg érvénybe lévő kijárási korlátozásokat is szigoríthatják.

Az elmúlt 24 órában 750 házi karantént rendeltek el, így ezeknek a száma 10 300 fölé rúg. A kijárási korlátozást 1050-en szegték meg, eddig összesen 310 büntetőeljárást rendeltek el.

*

Az operatív törzs újságírói kérdésekre is válaszolt,

  • A Pesti úti idősotthonban történtek vizsgálata még folyamatban van, majd ha ez lezárult, akkor tudnak tájékoztatást adni,
  • Ezen a hétvégén hozhatnak utoljára szigorúbb szabályokat az önkormányzatok, május negyedikétől új előírások lesznek,
  • A tavak, strandok igénybevétele biztonságos, mert vízben nem terjed a vírus,
  • Nem zárható ki, hogy valaki március előtt átesett a víruson,
  • A vérplazma-eljárás még kutatási projekt-fázisban van, bevezetett terápiának nem nevezhető, még sok időre van szükség, hogy biztosan alkalmazható legyen,
  • A tatabányai kórházban a dolgozókat már letesztelték, jelenleg is folynak a vizsgálatok,
  • A rendőrség bízik abban, hogy a fővárosi állampolgárok nem rohamozzák meg a vidéki vendéglátó helyeket.

Figyelmébe ajánljuk