Orbán Antall József haláláról: Soros György
D__YT20181211002.jpg

Orbán Antall József haláláról: Soros György

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. december 11.

Belpol

Orbán Viktor ma sem tagadta meg önmagát. Vagyis épp ellenkezőleg, de 25 év nagy idő.

Az Antall József miniszterelnök halálának 25. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencián a kormányfő megállapította: Antall József „azt tette, amit tehetett, és amit tett, az nem volt kevés“. Az adott körülmények között kész csoda volt, hogy egyben tudta tartani koalíciós kormányát, elindította a gazdaság szerkezeti átalakítását, elkerülte a pénzügyi összeomlást, volt ereje  - most kapaszkodjanak meg -visszautasítani Soros György „országkifosztó javaslatát“, és a bizonytalan belpolitikai háttérrel is biztosan manőverezett a nemzetközi vizeken - sorolta.
Orbán Viktor közölte: 1990-ben nem sikerült szakítani a kommunizmussal; sikerült ugyan vele szemben többségre jutni, de szakítani nem. A szakítást politikai értelemben ugyanis az jelentette volna, ha sikerül megalkotni a kommunizmust lezáró és a nemzeti korszakot megalapozó, megnyitó új alkotmányt - magyarázta.

A miniszterelnök szerint az ország csak 2010-ben tért vissza a kommunizmus előtti önmagához: "új alkotmány, új eszmei alapok, új hatalmi viszonyokat eredményező törvények nélkül Magyarország nem találhatott vissza a kommunizmus előtti önmagához, nem találhatott vissza az internacionalizmustól a nemzeti büszkeséghez, az ateizmustól a kereszténységhez és az osztályharcos irigységtől a polgári méltányossághoz".

Hogy a „kommunizmus előtt időszak“ alatt Orbán a második világháborút vagy a Horthy-rendszert érti-e, nem részletezte.

Figyelmébe ajánljuk