Orbán apját is érintheti a bányajáradék

Belpol

Az Orbán Győző-féle Dolomit Kft. éves árbevétele meghaladja a négymilliárd forintot, a főtevékenysége pedig a kőfejtés, tehát elviekben őt is érinti az új rendelet. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón számolt be róla, hogy az építőanyagok árának drasztikus emelkedése miatt egyes anyagok (kőfejtés, kréta-, mész-, gipszkitermelés) bányászata esetében kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány. 

A ma megjelent Magyar Közlöny szerint – amelynek részleteit az Mfor dolgozta fel – annak kell bányajáradékot fizetnie, aki főtevékenységeként 

  • kőfejtés, gipsz, kréta bányászatával (TEÁOR 0811), 
  • kavics-, homok-, agyagbányászattal (TEÁOR 0812), 
  • cementgyártással (TEÁOR 2351)
  • mész-, gipszgyártással (TEÁOR 2352)

foglalkozik, és a 2019. évi nettó árbevétele – ide nem értve a társasági adóról és az osztalékről szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozást – elérte vagy meghaladta a 3 milliárd forintot. 

A bányajáradék megfizetésére kötelezetteknek az általuk kitermelt vagy feldolgozott, építési alapanyagként szolgáló

  • osztályozott homok 700 forint/tonna + áfa, 
  • osztályozott kavics 900 forint/tonna + áfa , 
  • osztályozott homokos kavics 700 forint/tonna + áfa, 
  • természetes homokos kavics 700/tonna + áfa,
  • cement 20 000 forint/tonna + áfa

feletti értékesítése esetén a tényleges árbevétel, az értékesített mennyiség és a meghatározott ár alapján megállapított árbevétel különbségének 90 százalékát kiegészítő bányajáradékként kell leszurkolniuk. 

Orbán apját is érintheti

Orbán Viktor miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a bányapiacon vannak érdekeltségei, két cége is ezen a területen dolgozik. A céginformációs adatbázis adatai szerint a Gánt Kő Kft. – amelynek a kormányfő apja a tulajdonosa – főtevékenysége a habarcsgyártás, és a 2019-es nettó árbevétele 282 millió forint volt, tehát elviekben erre a társaságra nem vonatkozik az új rendelet. 

A másik érdekeltsége a Dolomit Kft., amelynek főtevékenysége viszont a kőfejtés, gipsz- és krétabányászat, és a cégadatok szerint 2019-ben a társaság nettó árbevétele meghaladta a 4 milliárd forintot, tehát

elviekben az Orbán apja által tulajdonolt és ügyvezetett társaság az új törvény hatálya alá esik. 

Azt nem tudni, hogy a rendeletben feltüntetett bányászati termékeket a Dolomit Kft. előállítja-e, ugyanis a weboldalukon erről nincs elérhető információ. Mindenesetre levélben megkerestük a társaságot, hogy megbizonyosodjunk, a törvény hatálya alá esik a cég. Amint válasz érkezik, arról is beszámolunk. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk