Varga Mihály bejelentette, hogy jövőre talán nem érkezik pénz az EU-tól

  • narancs.hu
  • 2020. november 25.

Gazdaság

Elhúzódhat a vita a költségvetésről.

"A Next Generation EU és az MFF forrásairól szóló vita elhúzódhat akár addig is, hogy jövőre még semmilyen forrásra nem lehet számítani az Európai Unió országaiban" - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

A vita persze nem az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról folyik, hanem az ezekhez kapcsolódó jogállamisági mechanizmusról, ami miatt a magyar és a lengyel kormány blokkolja a költségvetés elfogadását.

Varga szerint ha nem lesz megállapodás, 500 milliárd forintnyi agrártámogatás akkor is jöhet Magyarországra, ha viszont lenne költségvetés, "akár 2500 milliárd forintnyi pluszforrással is lehet számolni."

A pénzügyminiszter szerint ugyanakkor akkor se lesz baj, ha ez a pénz nem érkezik meg,"a finanszírozás stabil lábakon áll, felelősségteljes magatartást követünk, amit a járványhelyzet és a gazdaságvédelmi intézkedés szükségessé tesz, annak a forrását biztosítani fogjuk."

A válságból való kilábalásról Varga azt mondta, nagyon sok függ a védőoltások sikerességétől. "A fordulópont a jövő év május–júniusi időszak lehet, a második negyedév vége, a harmadik eleje, amikor megvan a vakcina, és megkezdődnek a tömeges védőoltások. A korlátozásokat ekkortól lehet majd gyorsabban feloldani, és a gazdaság lassan, de visszatérhet a normális kerékvágásba. Ha ez nem történik meg – mert a vakcinakísérletek lassabbak, vagy mert a tömeges átoltás csak lassabban tud megvalósulni –, akkor egy elhúzódóbb kilábalás lehet."

Figyelmébe ajánljuk