Orbán és Matolcsy barátai nyerhetik a legtöbbet a Vár átalakításán

  • narancs.hu
  • 2017. március 9.

Belpol

Zsidai Roy mellett már Puch Lászlónak is van egy étterme a Várban, vásárolni pedig csak a CBA-ban lehet. Kik nyernek a budai Vár átalakításával, és hogyan szabadulna a régi lakóktól az önkormányzat?

A budai Vár átalakulását vizsgáló cikksorozatunk első részében arról írtunk, mennyibe kerül Orbán álmának megvalósulása és a minisztériumok költözése. Az e héten megjelent Magyar Narancsban azt vesszük sorra, mely üzleti körök nyerhetnek a változással és kik lesznek a vesztesek.

A Várnegyed hagyományosan jobboldali polgári környék, ám az utóbbi években megindult folyamatok nekik sem tetszenek. Általános félelem, hogy a lakásokat az új fideszes elit prominensei, illetve a várbeli minisztériumok dolgozói akarják megszerezni. Az önkormányzati lakások bérlői attól tartanak, ha balhéznak, akkor annyira megemelik bérleti díjukat, hogy kénytelenek lesznek elhagyni az akár évtizedek óta használt lakásukat. 2013 óta ráadásul mérlegelés nélkül ki lehet sajátítani azokat az ingatlanokat, amelyekre nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy miatt van szükség – márpedig a Várat megújító Hauszmann-tervet a kormány egyszerű rendelettel kiemeltté minősítette. A félelmeket konkrét esetek is táplálják. Például az egyik lakónál váratlanul megjelent a Nemzeti Védelmi Szolgálat, miután az egyik, a Fidesznél jól fekvő vállalkozással került birtokvédelmi vitába. Közvetlen következménye az esetnek nem lett, ám az üzenet átment, így aki bérlakásban lakik, inkább meghúzza magát.

A Várnegyed felfuttatásának egyik legnagyobb nyertese kétségtelenül a Zsidai-csoport. A család volt az első maszek vendéglátós a Várban, a Café Pierrot 1982-ben nyílt meg, és sajátos körülmények között kezdtek növekedni, erről itt írtunk. A 2010-ben lendületet kapott vállalkozás ma már öt éttermet, két szállodát és két teraszt is üzemeltet itt, melyeket jóval a piaci ár alatt bérelnek az önkormányzattól.

A jó üzletet mások is kiszagolták, tavaly nyáron Puch László is szerzett egy éttermet a Várban: a Hilton bejáratával szemben lévő Speiz került ekkor a volt szocialista pártpénztárnok érdekeltségébe. A Vár egyetlen élelmiszerboltját és dohányboltját a CBA működteti, ráadásul a kerületi szociális kártya is csak a „magyar üzletlánc” boltjaiban használható.

A Bécsi kapu mellett Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás építhet apartmanhotelt és luxuslakásokat magában foglaló épületegyüttest, erről a 444.hu számolt be tavaly. A Várhegy lábánál Orbán Viktor barátja, Garancsi István épít szállodát. Mint azt a Válasz.hu korábban megtudta, a milliárdos beruházáshoz az Eximbank nyújtott 7,5 millió euró (2,3 milliárd forint) hitelt. A hitelért kezességet pedig Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, a Scheer Sándor tulajdonában álló Unione-L Ingatlanforgalmazó Kft. vállalt.

További részletek a friss Magyar Narancsban.

Figyelmébe ajánljuk