Orbán visszatért a mantrához: "Soros György fenyegeti Magyarországot"

Belpol

Ismét sorosozással nyitotta a péntek reggeli interjúját a kormányfő.

Ismét sorosozással kezdte Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjúját, amelyben az első kérdésre, hogy az uniós vétóval kapcsolatban ki fenyeget kit, Orbán azt válaszolta, hogy

"Soros György fenyegeti Magyarországot".

Orbán arról beszélt, hogy Soros napokban megjelent cikkében leírta, hogy kinek mit kell csinálnia, "tele van fenyegetésekkel", de a miniszterelnökök ülésén az a válasz született rá tegnap, hogy majd megbeszélik maguk. Orbán azt is mondta, természetes, hogy viták vannak, 27 állam véleményét kell összehangolni.

Ezután kifejtette:

"A világpolitika legkorruptabb embere Soros György, sok politikust fizet, korrumpálja az európai politikát, és akik most megszólalnak és a Soros-féle mesterterv részeként támadják Magyarországot és Lengyelországot, azok mind Soros emberei."

Arról is beszélt, hogy a válságkezelő csomaggal kapcsolatban sok mindent akart egyszerre megoldani a 27 miniszterelnök, végül nem sikerült. A vétóról azt mondta, Magyarország és Lengyelország bejelentette, hogy nekünk a több jogszabályból álló csomag néhány eleme nem fogadható el, ezért most megállt a folyamat, újra kell tárgyalni, de majd a végén lesz megegyezés.

Orbán kifejtette, őt ennél jobban megrendíti az, hogy „gátlástalanul lehet hazugságokat terjeszteni Magyarországról” – ezzel ismét Soros György cikkére utalt és arról beszélt, hogy külföldön biztos el is hiszik, hogy vidéken nem titkos a szavazás Magyarországon.

Az uniós csomagról azt mondta, olyan megoldás kell, ahol valóban a jogi szempontok döntenek és nem a politikai többség.

Arról is beszélt, hogy a magyar menekültpolitikát az Európai Bíróság rendszeresen kifogásolta, ezzel rendszeresen próbálnak ránk kényszeríteni dolgokat.

„Az a kísérlet zajlik – ennek a karmestere Soros György –, hogy olyan eszközöket hozzanak létre, amelyek alapján tudják követelni, hogy bontsuk le a kerítést”

– foglalta össze az álláspontját Orbán. Azt mondta, bár a migráció ügyében „Magyarország még tartja a zászlót”, és van még néhány ország, amely hasonló elveket vall, de ha kétharmados szavazás lenne arról, hogy be kell-e engedni a migránsokat, akkor meg tudnák szavazni. „Ez áll a sok brüsszeli blabla mögött, hogy hogyan lehet rákényszeríteni minket arra, amit nem akarunk” – fejtegette.

Odaszúrva egyet Karácsony Gergelynek is, hozzátette, hogy a különböző polgármesteri nyilatkozatok ellenére valójában nem pénzkérdésről van szó, és nem arról van csak szó, hogy az unió pénzt akar adni a szegényebb tagállamoknak, hanem hogy közösen venne fel hitelt 30 évre, amit vissza is kell fizetni, és közösen kell helyt állni érte. „Ha ki lehet ebből maradni, akkor ebből jobb kimaradni, de nem akarjuk otthagyni az országokat, akik bajba kerültek” – mondta.

A korábban a radikálisan a hitelek ellen állást foglaló Orbán újabb részleteket árult el arról a hitelről, amelynek felvételéről a múlt héten tett említést: most azt mondta,

Magyarország a pénzpiacokról vett fel 30 évre több mint 2,5 milliárd eurónyi (a szavai szerint 8-900, de majdnem 1000 milliárd forint) hitelt.

Arról beszélt, hogy bár nem boldog a hitelfelvételtől, azért is vették fel, mert nem tudták, hogy hogy alakul a politikai vita, de ez mutatja, hogy ami a fejlesztésekhez kell pénz, azt az uniótól függetlenül is fel tudja venni Magyarország amúgy is, szóval a politikai vitáktól függetlenül lesz elég pénz. Hozzátette azt is, hogy a pénzpiacokon Magyarország a saját gazdasági erejénél fogva tud hitelt felvenni, de kínai meg ázsiai piacokon is tudna pénzhez jutni.

Azt is mondta, minden fejlesztést meg fognak valósítani, és ha nem indul el az európai válságkezelési alap, Magyarország akkor is meg fogja indítani a fejlesztési programokat tavasszal. Hozzátette, a fejlesztések mellett kórházi adósságokra fog menni a hitelből.

Az új járványügyi adatokról azt mondta, 4440 új beteget regisztráltak és elhunyt 96 ember, 7512-en vannak kórházban, 604-en lélegeztetőgépen. Ez magas szám, de megint megismételte, hogy még vannak kórházi ágyak és lélegeztetős ágyak is. Azt is elmondta, hogy egyetemisták fognak kimenni tesztelni is, és az oktatási és szociális intézményekbe is őket küldik majd tesztelni.

Bezárni 444 óvodát, az összes óvoda 15 százalékát kellett, általános iskolákból 78-at, az összes iskola 3 százalékát. Összesen 525 iskolában van részleges digitális oktatás. Azt kérte a diákokat, hogy ne vakációnak fogják fel, hanem sajátos tanulási lehetőségként tekintsenek rá.

Az intézményekben tervezett tömeges tesztelésről azt mondta, azért kell, mert kérték, de benne azért vannak kétségek ezzel kapcsolatban, mert a gyorstesztekkel az az általános tapasztalat, hogy ha azt mutatják, hogy pozitív valaki, akkor 90 százalékban tényleg pozitív, de ha negatív, akkor ez csak 50-60 százalékos biztonsággal igaz. Hozzátette, ahogy nő a nyomás, úgy nőtt az igény az egészségügyben, oktatásban, szociális intézményekben dolgozóknál, hogy ha egy bizonytalan eszközzel is, de legyen tesztelés.

Azt mondta, a tesztelés egy nagy logisztikai feladat, 2000 egyetemista fog benne részt venni. Hozzátette, hogy ez egy gyakorlat is, mert a nagyarányú átoltást is hasonló rendszerben kell majd megoldani, ha lesz vakcina.

A kijárási tilalom hatásáról azt mondta, bár az elmúlt napokban csökkent valamivel a megtalált fertőzöttek száma, de

Müller Cecília azt mondta neki, hogy nem lehet bizakodni, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy lassult volna a járvány, vagy túl lennénk a nehezén.

Ismét megkért mindenkit arra, hogy legyenek fegyelmezettek, mert a helyzet nem lett könnyebb.

Az orosz oltóanyagról azt mondta, megérkezett a minta, de most Soros György vizsgálatot követelt a cikkében erről. „Hát ki ez az ember?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a magyarok majd eldöntik, hogy mivel akarják beadatni magukat.

Orbán azt mondta, hogy befizetett pénzt egy európai gyártónak, ahol

12 millió adag vakcinát lekötöttek előre, de nem tudni, hogy ez mikorra lesz elérhető, inkább tavasz végére legkorábban.

De ha valahol hamarabb lesz kész vakcina, akkor Magyarország fog máshonnan is rendelni, hogy a magyarok majd eldönthessék, hogy mit akarnak beoltatni, nem kell Soros György, hogy megmondja, mivel oltassák be magukat, a vakcinákat pedig majd a magyar laborok bevizsgálják.

Orbán azt is elárulta, hogy megpróbálták fölmérni az ország bizalmi állapotát, és kiderült, ha az emberek választhatnának magyar vakcinát is, akkor a legtöbben, közel 30 százalékuk magyar vakcinát választana. Ezt Orbán pozitívan értékelte, mondván korábban a nyugatiban bíztak a magyarok, most már nem. Az orosz vakcinával kapcsolatban mindenkit megnyugtatott, hogy amit Magyarországra hoznak, az át fog esni magyar ellenőrzésen is, a hatóság pedig garantálni fogja a minőséget.

Figyelmébe ajánljuk