Lemondott Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes

  • narancs.hu
  • 2020. november 19.

Belpol

A klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes egy Facebook-bejegyzésben nyújtotta be lemondását Karácsony Gergelynek, aki azt szintén a Facebookon már el is fogadta.

Egy Facebook-bejegyzésben jelentette be csütörtök este Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes, hogy „hosszú vívódás után” úgy döntött, 2020. december 31-ével lemond a főpolgármester-helyettesi posztról. Mint írja: „A kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a főváros munkáját, így a következő időszakban minden energiámmal a kormányváltásért dolgozva szeretném szolgálni a budapestieket és Magyarországot.”

A főpolgármester-helyettesi munkájáról szólva Dorosz úgy fogalmaz a bejegyzésben: „Számítottunk rá, hogy a kormány negédes szavak és mosolyok álcája mögött valójában gátolni, akadályozni fogja, hogy Budapest a választott útján fejlődhessen. Az elmúlt egy évben így is néhány illúziónkat elvesztettük, a kormány nem csak gáncsol, de a kivéreztetés és ellehetetlenítés politikáját folytatja velünk szemben. Ilyen körülmények között még büszkébbek lehetünk az elért eredményekre. Budapest már ma is zöldebb és igazságosabb, mint egy évvel ezelőtt volt.”

A kormányzat tevékenységéről Dorosz a következőket írja: „Csak ezen a héten négy és félszeresére emelték a Főváros Vízművek által fizetendő vízszolgáltatási közműadót, amelynek így évente 3,2 milliárd különadót kell fizetnie. Ez a példa önmagában is bizonyítja: minden szakmai eredmény mellett politikai választ kell adni az újabb és újabb, egyre aljasabb kormányzati támadásokra, Budapest és általában az önkormányzatok kivéreztetésének romboló politikájára. Felelős kormányzás helyett a városok, elsősorban Budapest kifosztása folyik.”

A hosszú levélben Dorosz kijelenti, „Budapest hosszú távú jövőjét a 2022-es kormányváltás szolgálja a leginkább”, lemondását pedig azzal indokolja, hogy a következő időszakban ennek a célnak az elérésére akarja koncentrálni minden energiáját.

A Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett lemondólevél végén Dorosz azt írja, hogy „Máshol, más szerepben, de fikarcnyit sem engedek ezekből a célokból.” A levélből az is kiderül, hogy a politikus a Párbeszéd Magyarországért párt országgyűlési választási felkészülésért felelős vezetője lesz.

Dorosz Dáviddal februárban készített interjút a Magyar Narancs (a teljes interjú itt érhető el).

Dorosz: Orbán egyszer már megpróbált nyíltan kicseszni Budapesttel

A főpolgármester-helyettes szerint Vitézy Dávid jó szakember, de belépett a politikai térbe. Az e heti nyomtatott Magyar Narancsban interjút közlünk Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettessel. A Párbeszéd politikusát kérdeztük tavaly megjelent könyvéről, a Fidesz zöld fordulatáról és Budapest pénzügyi mozgásteréről.

A főpolgármester szintén a közösségi oldalán reagált Dorosz lemondására. Karácsony Gergely azt írta: "Dávidnak igaza van abban, amit levelében ír: Budapest jövője és az önkormányzatiság is tét a következő választáson. Dávid egyik kampányfőnökömként győzelemre segítette a tavalyi októberi főpolgármesteri kampányt, az ország egyik legjobb kampányszakembereként nagy szerepe kell, hogy legyen a 2022-es kormányváltó kampány sikerében is. És szükség lesz szaktudására a közös ellenzéki program klímavédelmi és fejlesztési fejezeteinek kidolgozásában.

Mindezek miatt nehéz szívvel, de a kormányváltás fontosságának tudatában, sok beszélgetés után úgy döntöttem, elfogadom Dávid lemondását."

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.