Lemondott Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes

  • narancs.hu
  • 2020. november 19.

Belpol

A klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes egy Facebook-bejegyzésben nyújtotta be lemondását Karácsony Gergelynek, aki azt szintén a Facebookon már el is fogadta.

Egy Facebook-bejegyzésben jelentette be csütörtök este Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes, hogy „hosszú vívódás után” úgy döntött, 2020. december 31-ével lemond a főpolgármester-helyettesi posztról. Mint írja: „A kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a főváros munkáját, így a következő időszakban minden energiámmal a kormányváltásért dolgozva szeretném szolgálni a budapestieket és Magyarországot.”

A főpolgármester-helyettesi munkájáról szólva Dorosz úgy fogalmaz a bejegyzésben: „Számítottunk rá, hogy a kormány negédes szavak és mosolyok álcája mögött valójában gátolni, akadályozni fogja, hogy Budapest a választott útján fejlődhessen. Az elmúlt egy évben így is néhány illúziónkat elvesztettük, a kormány nem csak gáncsol, de a kivéreztetés és ellehetetlenítés politikáját folytatja velünk szemben. Ilyen körülmények között még büszkébbek lehetünk az elért eredményekre. Budapest már ma is zöldebb és igazságosabb, mint egy évvel ezelőtt volt.”

A kormányzat tevékenységéről Dorosz a következőket írja: „Csak ezen a héten négy és félszeresére emelték a Főváros Vízművek által fizetendő vízszolgáltatási közműadót, amelynek így évente 3,2 milliárd különadót kell fizetnie. Ez a példa önmagában is bizonyítja: minden szakmai eredmény mellett politikai választ kell adni az újabb és újabb, egyre aljasabb kormányzati támadásokra, Budapest és általában az önkormányzatok kivéreztetésének romboló politikájára. Felelős kormányzás helyett a városok, elsősorban Budapest kifosztása folyik.”

A hosszú levélben Dorosz kijelenti, „Budapest hosszú távú jövőjét a 2022-es kormányváltás szolgálja a leginkább”, lemondását pedig azzal indokolja, hogy a következő időszakban ennek a célnak az elérésére akarja koncentrálni minden energiáját.

A Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett lemondólevél végén Dorosz azt írja, hogy „Máshol, más szerepben, de fikarcnyit sem engedek ezekből a célokból.” A levélből az is kiderül, hogy a politikus a Párbeszéd Magyarországért párt országgyűlési választási felkészülésért felelős vezetője lesz.

Dorosz Dáviddal februárban készített interjút a Magyar Narancs (a teljes interjú itt érhető el).

Dorosz: Orbán egyszer már megpróbált nyíltan kicseszni Budapesttel

A főpolgármester-helyettes szerint Vitézy Dávid jó szakember, de belépett a politikai térbe. Az e heti nyomtatott Magyar Narancsban interjút közlünk Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettessel. A Párbeszéd politikusát kérdeztük tavaly megjelent könyvéről, a Fidesz zöld fordulatáról és Budapest pénzügyi mozgásteréről.

A főpolgármester szintén a közösségi oldalán reagált Dorosz lemondására. Karácsony Gergely azt írta: "Dávidnak igaza van abban, amit levelében ír: Budapest jövője és az önkormányzatiság is tét a következő választáson. Dávid egyik kampányfőnökömként győzelemre segítette a tavalyi októberi főpolgármesteri kampányt, az ország egyik legjobb kampányszakembereként nagy szerepe kell, hogy legyen a 2022-es kormányváltó kampány sikerében is. És szükség lesz szaktudására a közös ellenzéki program klímavédelmi és fejlesztési fejezeteinek kidolgozásában.

Mindezek miatt nehéz szívvel, de a kormányváltás fontosságának tudatában, sok beszélgetés után úgy döntöttem, elfogadom Dávid lemondását."

Figyelmébe ajánljuk