Orbán: "Még nem sikerült annyi munkahelyet létrehozni, mint amennyit a vírus elpusztított"

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 7.

Belpol

Orbán megint libernyákozással kezdte a reggelt.

Orbán Viktor a szokásos pénteki miniszterelnöki "rádióinterjújában" elsőként a koronavírusról beszélt. A szuperterjesztők, a kockázatos területek körülhatárolásának és izolálásának fontosságáról beszélt. Azt kéri az ország polgáraitól, hogy ők is segítsék a védekezést, az egyértelmű szabályokat (maszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön például) tartsák be. "Alapvetően egy ország intelligenciaszintje dönti el a védekezőképességét" - tette hozzá. Mindent ugyanis nem lehet szabályokkal behatárolni, a közjózanságra kell hagyatkozni. Tehát aki beteg, lázas, köhög, ne menjen emberek közé.

Orbán elmondja, létrehoztak egy speciális bevetési egységet, amelyet szükség esetén bevetnek, akiket amúgy éppen pénteken mutatnak majd be. "Ilyen tudományos-fantasztikus filmbe illő felszerelésük is van"- tette hozzá. Az egységet egyébként pénteken mutatják be, a hónap folyamán pedig tartanak majd nyilvános próbabevetést is, hogy az emberek ne ijedjenek meg, ha feltűnnek.

Orbán egyelőre nem tudja, kellenek-e majd új korlátozások, egyelőre azzal akar jó példát mutatni, hogy lefújta a tűzijátékot.

Az utazásokról elmondta, ha valaki mindenképp menni akar, akkor közeli országokba menjenek, ezek közül is csak négyet, Ausztriát, Szlovéniát, Szlovákiát és Horvátországot javasolna.

A vakcinarendelésről elmondta, hogy még hónapok kellenek, mire ezt kifejlesztik, de már le kell adni a megrendelést. Közel 5 millió vakcinát rendeltünk, az EU koordinálja a beszerzést, ott jelentkezett be Magyarország. Ha lesz vakcina, nálunk is lesz - mondta.

Természetesen nem hagyhatta ki Orbán a migránsokat az interjúból, és emlegette újból, hogy "vannak ezek az emberjogi harcosok, akiket én "libernyákoknak" nevezek". Figyelni kell, hogy

"Nem minden migráns biológiai bomba, csak néhány, a baj csak az, nem tudjuk kik ezek", ezért potenciális fertőzőnek kell tekinteni mindenkit.  Tudom, hogy "libernyákék nézőpontjából ez túlzó", de a magyarok szempontjából nem. Meg kell akadályozni a migrációt továbbra is, mert konkrét  fertőzési fenyegetést jelentenek - mondta.

A gazdaságban a számok Orbán szerint növekednek, ez jó jel, de elmondta azt is: "Még nem sikerült annyi munkahelyet létrehozni, mint amennyit a vírus elpusztított."

Beszélt arról is, hogy támogatni fogják a zeneipart, amelyet súlyosan érint a járvány és a korlátozások.

Az interjú végén szóba hozták Orbán nemrég született negyedik unokáját és a vakációját is. Orbán hozzátette, hogy "a kormánynak nem jár szabadság, de muszáj néha elengedni a kormány tagjait, magamat is ide értve, pihenni, hiszen van olyan pont, mikor az ember azt érzi, fűrészpor van az agya helyén."

A fiúunoka születéséről elmesélte, hogy nagyon sok gratulációt kap, sőt tudja, "hogy sokan imádkoznak is értünk, amiért különösen hálás vagyok" - mondta. Hozzátette, hogy ráadásul "ha fiúgyerek születik, bezsonganak a magyarok, különösen a férfiak", amit ő nem ért, hiszen neki négy lánya és egy fia van, köztük sosem tett különbséget. És a lányait is úgy nevelte, hogy a saját lábukon is meg tudjanak állni. "Mert szép dolog, ha van mellette férj, meg férfi, de azokra nem lehet mindig számítani."

Kálmán László Orbán libernyákozásáról

A nyelvész szerint Orbán ezzel a szóhasználattal a csőcselék legaljába sorolta be magát. Kálmán László nyelvész Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor pénteki rádióinterjújára, amelyben a brüsszeli vitapartnereit libernyáknak nevezte - vette észre a A Kossuth Rádió tegnap reggeli adásában a miniszterelnök így nyilatkozott: " Magyarországnak, nekem személyesen szerencsém van, mert én voltam katona, a fél életemet edzőtáborokban és öltözőkben töltöttem el.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk