Orbán: A két Nobel-díjasunk mélymagyarságból jött, nem a budapesti belvárosból

  • narancs.hu
  • 2023. október 13.

Belpol

A miniszterelnök szerint szimpátiatüntetések vannak Európában a terroristák mellett, még Magyarországon is próbálkoztak ezzel. 

„Reméljük, hogy mindenkit ki tudunk hozni, aki magyar. Ez nem egyszerű egyébként” – nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háborúval kapcsolatban. A 24.hu beszámolója szerint Orbán azt mondta, egyelőre nincsenek magyar áldozatok. A kormányfő szerint a terror elfogadhatatlan, olyan brutális dolgok ezek, amiktől az ember megrendől, és Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt. 

A magyar diplomácia azon dolgozik, hogy ne alakuljon ki nemzetközi háború. Mint fogalmazott, Donald Trump idején javult az arab-izraeli kapcsolat rendszer, a közeledést pedig folytatni kell.  (Trump éppen csütörtökön nevezte az izraeli védelmi minisztert seggfejnek.) 

„Szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett, egész Európában. Még Magyarországon is próbálkoztak ezzel”

– tette hozzá. A migrációs válság idején ellenőrzés nélkül engedtek be embereket, köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is. (Azt elfelejtette megemlíteni Orbán, hogy Franciaországban csütörtökön betiltották a palesztinpárti tüntetéseket.) 

A miniszterelnök szerint az Európai Unió vezetői vakok, a jóisten elvette Brüsszel tisztánlátását. Azt akarják, hogy „erőszakos migránsokat” engedjük be, a lengyel-magyar ellenálás viszont ezt megakadályozta. Hozzátette, egy tízezer fő körüli „migránsgettót” kellene építenünk, ami szerinte abszurd. Úgy véli, ha ránézünk az európai migránspolitika térképére, akkor azt látjuk, hogy egyetlen modell vált be, mégpedig a magyar. 

Orbán Viktor az inflációról is beszélt: hagyományosan az infláció elleni küzdelem a jegybank feladata, de a kormánynak át kellett vennie ennek a feladatát és felelősségét. Szerinte november-decemberben meglesz az egyszámjegyű infláció, azonban szerették volna elérni, hogy amíg küzdenek az infláció ellen, a gazdasági növekedés viszonylag magas szinten maradjon, ez viszont nem ment. 

A miniszterelnök a két friss Nobel-díjasunkról, Karikó Katalinról és Krausz Ferencről is beszélt: kiemelte,  hogy a „mélymagyarországból” jöttek, nem a budapesti belvárosból, nem jómódú családokból. Az egyikük a kun-jász vidékről, a másikuk Mórról származik, ami sváb vidék.

Szerinte ez mutatja azt a hihetetlen életerőt, ami bennünk magyarokban van, és amiről mi időnként megfeledkezünk. „Az a tehetség tudatás, ami ebben a népben mélyen rejlik, az ha jó politika van, jó időjárás, szerencsés történelmi korszellem, akkor ezek előjönnek, ezeket elő lehet csalogatni. Ez a mi nagy tartalékunk. Ezért nem kell soha megijedni: fantasztikus koponyák teremnek valahol, kint a széleken, a mélymagyarország vidékein, akik ha egy kis lehetőséget kapnak, abban a pillanatban megindulnak fölfelé” – mondta Orbán. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk