Orbán: A két Nobel-díjasunk mélymagyarságból jött, nem a budapesti belvárosból

  • narancs.hu
  • 2023. október 13.

Belpol

A miniszterelnök szerint szimpátiatüntetések vannak Európában a terroristák mellett, még Magyarországon is próbálkoztak ezzel. 

„Reméljük, hogy mindenkit ki tudunk hozni, aki magyar. Ez nem egyszerű egyébként” – nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háborúval kapcsolatban. A 24.hu beszámolója szerint Orbán azt mondta, egyelőre nincsenek magyar áldozatok. A kormányfő szerint a terror elfogadhatatlan, olyan brutális dolgok ezek, amiktől az ember megrendől, és Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt. 

A magyar diplomácia azon dolgozik, hogy ne alakuljon ki nemzetközi háború. Mint fogalmazott, Donald Trump idején javult az arab-izraeli kapcsolat rendszer, a közeledést pedig folytatni kell.  (Trump éppen csütörtökön nevezte az izraeli védelmi minisztert seggfejnek.) 

„Szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett, egész Európában. Még Magyarországon is próbálkoztak ezzel”

– tette hozzá. A migrációs válság idején ellenőrzés nélkül engedtek be embereket, köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is. (Azt elfelejtette megemlíteni Orbán, hogy Franciaországban csütörtökön betiltották a palesztinpárti tüntetéseket.) 

A miniszterelnök szerint az Európai Unió vezetői vakok, a jóisten elvette Brüsszel tisztánlátását. Azt akarják, hogy „erőszakos migránsokat” engedjük be, a lengyel-magyar ellenálás viszont ezt megakadályozta. Hozzátette, egy tízezer fő körüli „migránsgettót” kellene építenünk, ami szerinte abszurd. Úgy véli, ha ránézünk az európai migránspolitika térképére, akkor azt látjuk, hogy egyetlen modell vált be, mégpedig a magyar. 

Orbán Viktor az inflációról is beszélt: hagyományosan az infláció elleni küzdelem a jegybank feladata, de a kormánynak át kellett vennie ennek a feladatát és felelősségét. Szerinte november-decemberben meglesz az egyszámjegyű infláció, azonban szerették volna elérni, hogy amíg küzdenek az infláció ellen, a gazdasági növekedés viszonylag magas szinten maradjon, ez viszont nem ment. 

A miniszterelnök a két friss Nobel-díjasunkról, Karikó Katalinról és Krausz Ferencről is beszélt: kiemelte,  hogy a „mélymagyarországból” jöttek, nem a budapesti belvárosból, nem jómódú családokból. Az egyikük a kun-jász vidékről, a másikuk Mórról származik, ami sváb vidék.

Szerinte ez mutatja azt a hihetetlen életerőt, ami bennünk magyarokban van, és amiről mi időnként megfeledkezünk. „Az a tehetség tudatás, ami ebben a népben mélyen rejlik, az ha jó politika van, jó időjárás, szerencsés történelmi korszellem, akkor ezek előjönnek, ezeket elő lehet csalogatni. Ez a mi nagy tartalékunk. Ezért nem kell soha megijedni: fantasztikus koponyák teremnek valahol, kint a széleken, a mélymagyarország vidékein, akik ha egy kis lehetőséget kapnak, abban a pillanatban megindulnak fölfelé” – mondta Orbán. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.