Tóth Endre: Krausz Ferenc volt iskolájában nincs fizikatanár

  • narancs.hu
  • 2023. október 12.

Belpol

Óriási a tanárhiány, tavaly mindössze 28-an jelentkeztek első helyen fizikatanárnak az egész országban.

„Krausz Ferenc, a nemrég fizikai Nobel-díjat kapó kiváló magyar tudós a Fejér megyei Móron született. Kisdiákként a móri Radnóti Miklós Általános Iskolába járt. Ebben az általános iskolában jelenleg nincsen fizikatanár. Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogyan tudnának ma hasonlóan szép tudományos pályát befutni az ebbe az iskolába járó diákok, ha nem szaktanár tanítja őket fizika órán?” – írja Facebook-bejegyzésében Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője. 

Tóth szerint ez nem egyedi eset az országban, óriási hiány van természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokból: tavaly mindössze 28-an jelentkeztek első helyen fizikatanárnak az egész országban.

„Nem meglepő, hogy sokszor lehetetlen feladatot jelent a nyugdíjba vonuló fizikatanárok pótlása az iskolákban. Most, amikor mindenki jogosan büszke Krausz Ferenc kimagasló tudományos teljesítményére, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy vajon adottak-e a feltételek az oktatás jelenlegi, elhanyagolt állapotában a hasonló sikeres teljesítményekhez” – fogalmaz a képviselő. 

„Óriási a jelentősége annak, hogy ilyen kiváló tanáraink a jövőben is legyenek, és ennek megfelelően óriási a jelentősége annak is, hogy a tanári szakma becsületét minél előbb próbáljuk meg maximálisan helyreállítani” – fogalmazott a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc a közmédiának adott interjújában. 

Az InfoRádiónak pedig már azt mondta, „ezért is szeretnék apellálni mindenféle módon a politikai döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a tanári szakma becsülete minél gyorsabban helyreálljon Magyarországon, mert ha a jövőben nem lesznek Kiss tanár urak, Láng tanár urak meg Vermes tanár urak, akkor nem lesznek magyar Nobel-díjasok sem, és ez még valószínűleg a legkisebb baj.”

Krausz Ferenc Nobel-díjáról a legfrissebb a Magyar Narancsban írtunk. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.