Orbán szerint az EU „ideológiai vezetése” nagyobb veszélyt jelent, mint Putyin

  • narancs.hu
  • 2024. május 30.

Belpol

Magyar Péter is szóba került az interjúban, amit a miniszterelnök a Le Point című francia lapnak adott.

Napirenden van a csatlakozás az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoporthoz, azért maradunk az EU-ban, mert létfontosságú a magyar gazdaságnak, és nehéz elképzelni, hogy bárki is bízik Magyar Péterben – többek között ezekről beszélt Orbán Viktor a Le Point francia lapnak adott interjújában, amit a hvg.hu szemlézett.

Bár a magyar EU-elnökségnek hivatalosan még programja sincs, a miniszterelnök elmondása szerint a következő témákat kezelnék prioritásként: a migrációt, az ukrajnai háborút, a zöld átmenetet, a védelmi képességek fejlesztését, valamint a demográfiát. Orbán ugyanakkor a júliustól esedékes soros elnökséggel kapcsolatban megjegyezte, nem szabad túlértékelni azt.

„Ez a tisztességes közvetítő szerepét ruházza ránk, nem pedig a valódi vezető szerepét”

– fogalmazott Orbán Viktor, akit a formálódó európai szélsőjobbos szövetségről is kérdeztek. A kormányfő szerint az európai „szuverenista tábor” és általában a jobboldal jövője „most két nő kezében van”, minden azon múlik majd, hogy Le Pen és Meloni képes lesz-e együttműködni. A kérdés előzménye, hogy múlt héten az Identitás és Demokrácia (ID) frakció kirúgta tagjai közül a német AfD-t, és a pártcsoport első embere, a francia Marine Le Pen egyre inkább közeledne az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), és annak vezetője, az olasz Giorgia Meloni felé.

Orbán úgy véli, Le Pen és Meloni együttműködése elég lehet ahhoz, hogy átformálja az európai jobboldalt, sőt akár ki is szorítsa az Európai Néppártot (EPP), amelynek vezetését szerinte teljes egészében a németek vették át, és „valójában egy német frakcióról van szó”. A magyar miniszterelnök megerősítette azt is, hogy még mindig napirenden van a Fidesz belépése az ECR pártcsoportjába, de ezzel még várna, hiszen hamarosan minden megváltozhat. „Szeretnénk csatlakozni az ECR-hez, de tisztában akarunk lenni egyrészt a Nemzeti Tömörüléshez, másrészt az EPP-hez való viszonyával is.”

A kormányfőtől azt is megkérdezték, hogy szerinte Vlagyimir Putyin jelenti-e a legnagyobb veszélyt Európára, vagy Le Pen szavaival élve egy „európai szuperállam létrehozása, amelyet az Európai Bizottság irányít”. Orbán Válaszában hangsúlyozta, hogy

a NATO erős, és Európa nincs katonai veszélyben, ezért szerinte a legveszélyesebb továbbra is az EU ideológiai vezetése.

Ukrajnával kapcsolatban megismételte, hogy a jelenlegi körülmények között korai lenne az uniós csatlakozásról tárgyalni, hiszen először az ország határait és lakosságszámát kell tisztázni. Ellenben a balkáni bővítést a magyar kormány lehetőségnek és nem tehernek tekinti. Magyarország uniós tagságával kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: azért maradunk az EU-ban, mert az exportunk 75 százaléka az egységes piacra megy, ami létfontosságú a gazdaság miatt.

Az interjú végén Magyar Péter is szóba került, ám Orbán szerint „nehéz elképzelni, hogy a magyarok megbíznak valakiben, aki a felesége tudta nélkül felvett egy vele folytatott beszélgetést, majd ezt a felvételt politikai célokra használta fel”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk