„Orbán Viktor dolgozószobájára 4 milliárd jut, de szociális tűzifára nincsen 3 milliárd forint”

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. jan. 20., 15:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vidéki tűzifaosztásba kezdett a Párbeszéd. Olyan helyen is jártak, ahol a polgármester a csókosainak adja a szociális tűzifát. Szabó Tímeával, a párt társelnökével beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Hogyan indult a projekt?

Szabó Tímea: A Párbeszéd néhány éve úgy döntött, hogy újragondolja az ellenzéki politizálás célját és eszközeit, hiszen látjuk, az Orbán-kormány figyelmen kívül hagy minden társadalmi és ellenzéki visszajelzést, lesöpör minden parlamenten belüli kezdeményezést. Tudatosan elszakadtunk attól, hogy kizárólag a jogalkotási munkára koncentráljunk, azaz törvényjavaslatokat, módosító javaslatokat adjunk be. Három éve meghirdettük a Tenni kell! programot. Ennek keretében álltam kórházi segédápolónak, hogy személyesen is megtapasztaljam az egészségügy problémáit, és közvetlenül nyújthassunk segítséget. Azóta sok tagunk, aktivistánk is beállt hasonló önkéntes munkát végezni. Ezen kívül harmadik éve osztunk minden télen, szombatonként, hajléktalan embereknek 150-200 adag meleg ételt. Idén télen emellett idős, egyedülálló embereknek is főznek politikusaink, aktivistáink. Néhány héttel ezelőtt, amikor láttam, hogy már sokadik éve késik a kormányzati tűzifaosztás, jött az ötlet, hogy vegyük ezt is a kezünkbe, próbáljunk meg közvetlenül segítséget nyújtani, vigyünk fát a rászorulóknak. Miután kiadtam egy közleményt, egyre több személyes megkeresés is jött különböző településekről.

magyarnarancs.hu: Akik írtak önnek, mit tartottak a legfőbb problémának?

SZT: A legtöbben rokkantnyugdíjasok, akik 30-40 ezer forintból élnek, de sok kisgyerekes szülő is írt. Többen jelezték, hogy bizony ők is kimaradtak a tűzifaosztásból, az ő településeiken is a polgármester vagy a csókosai kaptak csak fát, vagy egyszerűen nem kapott eleget a falu. A felhívásunkra rengeteg adomány érkezett pár nap alatt. Ez azért nagyszerű, mert ténylegesen az emberek bevonásával tudunk segíteni. Nekik a Párbeszéd és a saját oldalamon keresztül adunk visszajelzést, teszünk ki fotókat, így láthatják, hogy jó helyre megy a segítség.

Szabó Timea Tiszakeszin

Szabó Tímea Tiszakeszin

Fotó: Szűcs Balázs

magyarnarancs.hu: Ahol nincs tüzelő, ott mit tudnak csinálni az emberek?

SZT: Sehogy nem tudják megoldani a helyzetüket, ez a nagy probléma. Ilyenkor az történik, hogy az eleve pici házukat elkezdik leszűkíteni fűtési szempontból. Először az egyik szobát nem fűtik, aztán már két szobát nem fűtenek, a végén pedig már csak egyetlen helyiséget fűtenek, úgy próbálják valahogy kihúzni a telet.

magyarnarancs.hu: Az egyik helyszín, ahol tegnap jártak, a borsodi Tiszakeszi volt. Itt mit tapasztaltak?

SZT: A rokkantnyugdíjas pár, akinek segítettünk, csak az első alkalommal kapott valamennyi fát, a felét annak, mint amennyit ígértek, a második körben pedig már semennyit. Nekik valahogy nem jutott, de a polgármester rokonainál ott állt halomban. Kiskirályi rendszer alakult ki ebben is, a szociális tűzifa egyfajta kegy lett. Aki valamilyen módon a polgármester érdek- vagy baráti körébe tartozik, az kap, akik igazán rászorulnak, akiknek nincs lobbierejük, azok nem. Nem állítom, hogy minden település ilyen, mert vannak olyan polgármesterek, akik tisztességesen pályáznak, és tényleg próbálják szétosztani azt a kevés fát, amit kapnak, de a kezük meg van kötve, hiszen az önkormányzatok is elképesztően nehéz helyzetben vannak.

magyarnarancs.hu: A Hajdú-Bihar megyei Egyeken is osztottak fát. Hogyan fogadták az akciócsoportot?

SZT: Nagyon hálásak voltak. Itt az egyik idős úr, akinél jártunk, egyáltalán nem kapott tűzifát. Hatvannyolc éves rokkantnyugdíjas, korábban könyvesboltot vezetett, elvesztette az állását, azóta nem talál. Azt írta, a könyvtárba jár melegedni, és sok helyre írt már, hogy segítséget kérjen. Elképesztően könnyű ma Magyarországon lecsúszni, talajt veszteni, ahonnan külső segítség nélkül nincs felállás. Ezeknek az embereknek segíteni kell, nem lehet magukra hagyni őket. Nem érdemtelen adományhoz akarnak ők jutni, hanem a helyzet az, hogy rendkívül kiszolgáltatott helyzetben és nyomorban él az ország jó része.

magyarnarancs.hu: Úgy tudom, benyújtott egy javaslatot a parlamentben, hogy emeljék duplájára a szociálistűzifa-támogatást. Ezzel mi a helyzet?

SZT: Költségvetési módosító javaslatot nyújtottam be, amelyet a következő ülésszak kezdete utáni 30 napon belül a szakbizottságnak napirendre kell venni, és jó esetben támogatni, hogy legalább az országgyűlés elé kerülhessen. Ennek sajnos kevés az esélye, mert a Fidesz–KDNP képviselői nem támogatnak semmilyen ellenzéki indítványt. Pedig most tényleg potom pénzekről beszélünk, néhány milliárd forintból több százezer embernek lehetne segíteni. Felfoghatatlan, hogy Orbán Viktor dolgozószobájának feldíszítésére 4 milliárd forintot lehet költeni, ugyanakkor nincs 3 milliárd szociális tűzifára. Az egészben az a legfelháborítóbb, hogy amíg a kormány veri a mellét a rezsicsökkentésre, addig a tűzifa ára az elmúlt hat évben a duplájára emelkedett. Tudjuk, hogy jellemzően a legszegényebbek fűtenek fával, közel egymillió ember, tehát megint azokon nem segített és nem segít a kormány, akik a legjobban rászorulnak.

magyarnarancs.hu: Terveznek további osztásokat?

SZT: A Párbeszéd különböző tagszervezeteihez folyamatosan érkeznek megkeresések, úgyhogy szándékaink szerint a tél végéig folytatjuk. Azt tervezzük, hogy minden héten más és más településre megyünk.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. jan. 20., 15:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  thalassa
  2017. január 22., 17:59
  De hol van grr???
 2. 3
  tiszapolgári
  2017. január 21., szombat 18:08
  Az nagyon szép, hogy a Párbeszéd Tiszakeszin és Egyeken is tűzifát oszt. De azért kíváncsi lennék, hogy ha Kövér László, Rogán Antal vagy Seszták Miklós megkeresné őket, akkor ők is kaphatnának-e rászorultsági alapon tüzelőt, vagy pedig hátrányos megkülönböztetés érné őket Szabó Tímea részéről.
 3. 2
  Világos
  2017. január 21., szombat 11:28
  Ezt a kormányt képviselőivel együtt csak a haszonszerzés érdekli.
  Nem is képviselők. Szalagokat vágnak, avatnak, fát osztanak. Ebből áll a propaganda.
  Tisztességes megélhetést mindenkinek.
  Kinek a tulajdonát osztogatják. A tél vége felé, hogyan ég a nedves fa.
  Hány ellenzéki javaslatot fogadtak el eddig? Annyit mint ezután.
  Ez csak kinlodás. Szavazókat toborozzanak addig lehet, hogy elöbbre lesznek.
  Lázárra a korhadt fát sem biznám, hogy rálépjen. Sunyi önző, harácsoló.
  Már úgy megszedték magukat, hogy nem érdekli őket a jövő sem.
 4. 1
  rworse
  2017. január 21., szombat 10:11
  "Úgy tudom, benyújtott egy javaslatot a parlamentben, hogy emeljék duplájára a szociálistűzifa-támogatást. Ezzel mi a helyzet?"
  -.-.-.-.-.-.-.-
  Hát mi lenne, Szabó Tímea elkésett, hiszen a pártunkéskormányunk már régen nemhogy kétszeresére, hanem x+n-szeresére emelt minden támogatást. Ha pedig a következő évek gazdasági folyamatai úgy alakulnak, ahogy a pártunkéskormányunk tevezi, akkor még további x+n-szeresére emel a pártunkéskormányunk minden támogatást, nemhogy mindössze a kétszeresére, ahogy a csak megszorításokban hívő szoclibek javasolják sandán.

  Egyébként pedig tűzifa ügyben Lázár az illetékes, miszerint mindenkinek annyija van, amennyit érdemel.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra