Orbán Viktor nem mondott le az olimpiarendezésről: „Néhány mobilcsarnokot kell fölhúzni, és jó napot”

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 24.

Belpol

Az érmek számával nem elégedett a miniszterelnök, több kell.

Kedélyesen elbeszélgetett Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc sportújságírójával, a Nemzeti Sport főszerkesztőjeként és „a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteként” dolgozó Szöllősi Györggyel.

Nem túl érdekes, hogy a miniszterelnök hogyan értékeli az olimpiai teljesítményt, és mit gondol az egyes érmes versenyzőinkről, de az egyértelmű, hogy a Kedves Vezető nem elégedett a párizsi olimpián szerzett magyar érmekkel. „Ha a jövő felől nézzük és a mostani olimpiát arra használjuk, hogy megértsük a következő olimpiákat, akkor az, amit most tudunk, kevés, csak a folyamatos hátrasorolódáshoz elegendő” – mondta. „A sport nem matematika” – magyarázta, hozzátéve, hogy „nem lehet úgy elvárni a sporttól a sikereket, mint régen a termelési mutatókat a szocializmusban.” Szerinte a magyarok helye az első tízben van.

„Minden olimpián az első tízben, és összességében, az olimpiák történetét nézve is az első tízben. Nem érdemes kisebb célt kitűzni.”

De az, hogy Orbán Viktor elégedetlen, merőben más, mint amikor egy libsi elégedetlen. Mármint Orbán Viktor szerint: a magyarokra jellemző az elégedetlenség, de „libsi elégedetlenséggel” szemben van egy olyan típusú elégedetlenség, „ami nem rombol, nem nyegle, nem leszól, nem leértékel, hanem inkább elszántságot hoz, meg feladatot jelöl ki” – mondta a geopolitika prófétája.

A miniszterelnök leplezetlenül utalt arra, hogy egyszemélyben dönt a sportügyi államtitkárról is, ráadásul SMS-ben. „Amikor az olimpia zárónapján Gulyás Michelle befutott, és megnyerte a viadalt, akkor a gyorsértékelést elküldtem a sportállamtitkárnak, Schmidt Ádámnak SMS-ben. Ez egy szóból állt, így hangzott: »Maradhat.«”

Az interjúban arra is kitértek, hogy a békepárti Orbánnak nem tetszik a béke egyik legismertebb himnusza, John Lennon Imagine című dala. „Gyakran lehet hallani az Imagine című Lennon-számot, ami himnuszszerűen bukkant föl egy-egy olimpiai helyszínen is. Elolvasta már valaki annak a szövegét?” – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök. „Egy marxista hitvallás” – segítette ki a válasszal szolgálatkészen Szöllősi, hogy aztán az esztéta Orbán folytassa: „Én eleget tettem Lennon fölkérésének: elképzeltem azt a világot, amiről énekel, és nem tetszett. Nem akarok olyan világban élni. Mindig is volt az európai vagy a nyugati ember világában egy önpusztító hajlam, ami a természetes nemzeti, nemi, vallási identitást és kötődést nyűgnek érezve le akarta rúgni, és másokat is meg akart győzni, hogy rúgják le ők is. Természetesen mindenki úgy él, ahogy akar. Ha valaki ezeket le akarja rúgni magáról, rúgja. De itt másról van szó. Világméretű kampány zajlik az értékeink ellen. Na, itt ellen kell állni.”

A miniszterelnök elmondta, hogy a következő olimpiai periódusnak a mostani sportállamtitkárral, Schmidt Ádámmal vágnak neki. „És már a napokban dolgozom vele, épp az olimpia értékelésének a módszertanát tekintjük át. Küszöbön áll újabb sportágfejlesztési megállapodások láncolata, amit az államtitkár úrnak kell tető alá hozni.” Orbán azt is megjegyezte, hogy ezt az olimpiát Budapesten kellett volna megrendezni. „Nyilvánvaló, hogyha a budapesti városvezetés nem támogatja a budapesti olimpiát, akkor nem lesz olimpia” – mutatott a „bűnös Budapestre” a kormányfő. Szerinte annyit tehetnek, hogy az olimpiai bizottság számára minden feltételt rendelkezésre bocsátanak, hogy az olimpia rendezésére fölkészülhessenek. 

„Az aranykapu ki van nyitva, csak át kéne bújni rajta. Már most is itt volt, már elhozhattuk volna a mostanit is, de a 36-osat, ha akarjuk, el tudjuk hozni. Nem hiszem, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által meghirdetett elveknek bármely más helyszín jobban megfelelne, mint Budapest, illetve Magyarország” – fogalmazott Orbán Viktor. Végül szerénykedve arra utalt, hogy sehol nincs annyi stadion, mint Magyarországon. Nincs a világon még egy olyan ország, amelynek annyi, az olimpiára alkalmas és kipróbált létesítménye lenne modern verzióban, mint Magyarországnak. „Atlétikai stadion, a Puskás Aréna, itt ülünk most a Duna Arénában. Mindenünk megvan. Néhány mobilcsarnokot kell fölhúzni meg elbontani, és jó napot.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk