Orbán Viktor török barátjával, Erdogan elnökkel tárgyalt

  • narancs.hu
  • 2020. február 28.

Belpol

Telefonon beszéltek, majd Orbán összehívta biztonsági kabinetjét.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken telefonon megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, majd összehívta biztonsági kabinetjét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár péntek este.

A török elnökkel folytatott tárgyalás témája a szokásos: a szíriai háborús helyzet és a migráció ügye volt. Recep Tayyip Erdogan tájékoztatta a magyar miniszterelnököt, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó, hazájukból menekülni kényszerült emberek egy részét.

De ha már beszéltek, szót ejtettek a március folyamán megrendezendő V4-Törökország csúcstalálkozó előkészületeiről is.

A telefonbeszélgetés után Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután összehívta biztonsági kabinetjének ülését, amelynek tagja a külgazdasági és külügyminiszter valamint a belügyminiszter is. Az ülésen áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd –ez sem lehetett nagy meglepetés – döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre.

Korábban megírtuk: A török kormány szerint már nincsenek abban a helyzetben, hogy feltartóztassák a menekülteket.

Ezt Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője jelentette ki pénteken a CNN Türk hírtelevízió élő adásában. Azt mondta, a Szíriában zajló támadások következtében „mozgolódás van” mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében.

A szóvivő emlékeztetett: Törökország már korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán. Ankara menekültpolitikája nem változott, de már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartoztatni a menekülőket - mondta Celik.

Csütörtökön 33 török katona meghalt, mintegy 30 pedig megsebesült egy légicsapásban a Törökországgal határos északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A források szerint a légicsapást a szíriai kormányhadsereg vagy a vele szövetséges Oroszország légiereje hajthatta végre, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig pénteken Twitter-üzenetben közölte, a NATO-tagországok nagykövetei Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken az incidens miatt.

Figyelmébe ajánljuk