Orbán Viktort is emlegetik az EP oligarchákról szóló jelentésében

  • narancs.hu
  • 2022. február 11.

Belpol

Azt írják róla, hogy újraosztotta a mezőgazdasági vagyont a belső köre számára.

Csütörtökön fogadta el az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottsága azt a jelentést, amely  az oligarcha struktúrák elleni harcról szól. A jelentés több helyen is bírálja a magyarországi gyakorlatot és személyesen Orbán Viktor miniszterelnököt - írja a Népszava.

Az állásfoglalást azért tartották szükségesnek, mert - a jelentéstervezet indoklása szerint - soha nem volt ekkora mértéká a saját zsebre dolgozó és a magánérdekeit a többség fölé helyező politikai elit aránya az Európai Unióban. A folyamatot az EU intézményei minden lehetséges eszközzel szeretnék megállítani.

A szavazás során a szakbizottság egy sor módosító módosító indítványt is elfogadott, amelyek több esetben is bírálták és aggasztónak nevezték az uniós pénz magyarországi felhasználásával kapcsolatos jelenségeket. Például felemlegetták, hogy

  • Magyarországon 2018-2019-ben kirívóan magas volt az egyetlen ajánlattevővel kötött beruházási szerződések aránya, és
  • hogy a közbeszerzés működését illetően rendszerszintű hiányosságokra lehet következtetni.
  • Emellett azt is írják, hogy a 2015–2019-es időszakban a tagállamok közül Magyarország kapta a legtöbb pénzügyi korrekcióra vonatkozó ajánlást az EU Csalás Elleni Hivatalától.

A Népszava szerint a legsúlyosabb kitétel azonban konkrétan Orbán Viktor említése, akiről azt írják:

“számos leleplező, tényfeltáró és oknyomozó cikk szerint Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont”.

Hozzáteszik, ez már azért is jelentős, mert nagyon ritka, hogy az EP konkrtan megnevezzen és kritizáljon tagállami politikusokat indítványaiban.

A jelentésől várhatóan majd március végén szavaz az EP plenáris ülése.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.