Ordas nagy kamu, hogy Brüsszel megtámadta az úgynevezett magyar babaváró hitelprogramot

  • narancs.hu
  • 2019. május 12.

Belpol

Ez megint a Fidesz és a fake news esete. Brüsszel közleményt adott ki: konkrétan fogalmuk sincs, miről van szó.

Hiába riogat azzal a kormány a propagandája segítségével, hogy Brüsszel megtámadta az úgynevezett magyar babaváró hitelprogramot, a brüsszeli bürokratáknak konkrétan fogalmuk sincs, miről van szó.

Mert bár a magyar kormány maga kérte az egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán, még semmilyen vizsgálat nem indult az ügyben.

A Bizottság máig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben – reagált hivatalos közleményében az Európai Bizottság.

A brüsszeli közlés szerint az állami támogatásra alkalmazandó EU-szabályok egyébként nem vonatkoznak a magánszemélyeknek adott támogatásokra, és nem kérdőjelezik meg „a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait”, hanem az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni.

Vagyis nemhogy nem vizsgálják, semmiféle szakmai véleményük sincs a támogatási konstrukcióról, így ilyen álláspontról aligha tájékoztathatták volna akár informálisan, akár hivatalosan a magyar kormány bármely tagját.

Szombaton először a Magyar Nemzet írt arról, hogy „csökkentené az állam által nyújtott babaváró támogatás kezességvállalási szintjét az Európai Bizottság, mivel álláspontja szerint a rendszer jelen állapotában uniós versenyjogot sérthet”.

A lap "értesülései" szerint a kormányzatot, mely folyamatosan egyeztet az unióval, meglepte a brüsszeli ellenkezés.

Jóindulatúan lehetne téves "értesülésnek" nevezni a szemenszedett hazugságot. Csak hát, hogyan... A kormánypropaganda bevett módszere szerint a valótlan információt a kormánytagok még aznap elkezdték terjeszteni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szombaton például arról tartott sajtótájékoztatót, hogy „Brüsszel az előzetes egyeztetési eljárásban kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását.” Nyilván elsütötte a szokásos migránsozást, de ez már szóra sem érdemes.

Majd Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap reggel a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban beszélt arról, hogy „a családtámogatási programot ért támadás még egy ok arra, hogy májusban irányváltást kényszerítsünk ki Brüsszelben”.

Dömötör – az Európai Bizottság közleményének tökéletesen ellentmondva – úgy fogalmazott, Brüsszelnek a programmal kapcsolatban elsősorban versenyjogi felvetései vannak, de "valójában ez egy jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen".

Figyelmébe ajánljuk