Óriási a munkaerőhiány az egészségügyben

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 21.

Belpol

A munkaerőhiány ebben az ágazatban a legnagyobb arányú Magyarországon: több, mint 9000 dolgozó hiányzott a a második negyedévben az egészségügyi-szociális ellátásból.

Miközben Orbán Viktor folyamatosan arról beszél és ír, hogy az egészségügyben minden a legnagyobb rendben, nem hiányzik sem eszköz, sem más, addig a KSH munkaerő adatai mást tükröznek - írja a Portfolio.

A napokban megjelent a KSH munkaerőhiányra vonatkozó adatsorára hivatkozva írják: az egészségügy-szociális ellátásban  a második negyedévben 9000 felett volt az üres (betöltetlen) álláshelyek száma.

"Az üres álláshelyek aránya 4,2% volt április és június között az egészségügy-szociális ellátásban. Vagyis 100 álláshelyből 4 betöltetlen volt az időszakban. Ilyen magas üres álláshely arányt egyetlen nemzetgazdasági ágban sem láthatunk. Hogy érzékeltessük: a nemzetgazdasági átlag jelenleg 2%, és a legsúlyosabb munkaerőhiány időszakában sem érte el a 3%-ot az üres álláshelyek aránya" - írják.

Megjegyzik, hogy az egészségügyben már 2 éve kiemelkedően nagy a munkaerőhiány, és bár jelenlegi szeptemberi adatok nincsenek, de az idősorok trendjéből nem valószínű, hogy nagyon gyorsan megváltozott volna a munkaerőhiány aránya a szektorban.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.