Óriási a munkaerőhiány az egészségügyben

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 21.

Belpol

A munkaerőhiány ebben az ágazatban a legnagyobb arányú Magyarországon: több, mint 9000 dolgozó hiányzott a a második negyedévben az egészségügyi-szociális ellátásból.

Miközben Orbán Viktor folyamatosan arról beszél és ír, hogy az egészségügyben minden a legnagyobb rendben, nem hiányzik sem eszköz, sem más, addig a KSH munkaerő adatai mást tükröznek - írja a Portfolio.

A napokban megjelent a KSH munkaerőhiányra vonatkozó adatsorára hivatkozva írják: az egészségügy-szociális ellátásban  a második negyedévben 9000 felett volt az üres (betöltetlen) álláshelyek száma.

"Az üres álláshelyek aránya 4,2% volt április és június között az egészségügy-szociális ellátásban. Vagyis 100 álláshelyből 4 betöltetlen volt az időszakban. Ilyen magas üres álláshely arányt egyetlen nemzetgazdasági ágban sem láthatunk. Hogy érzékeltessük: a nemzetgazdasági átlag jelenleg 2%, és a legsúlyosabb munkaerőhiány időszakában sem érte el a 3%-ot az üres álláshelyek aránya" - írják.

Megjegyzik, hogy az egészségügyben már 2 éve kiemelkedően nagy a munkaerőhiány, és bár jelenlegi szeptemberi adatok nincsenek, de az idősorok trendjéből nem valószínű, hogy nagyon gyorsan megváltozott volna a munkaerőhiány aránya a szektorban.

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.