Vidnyánszkyék szerint az SZFE regnáló vezetésének csak káosz- és feszültségteremtés a célja

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 21.

Belpol

Az SZFE vezetésének vasárnapi bejelentésére reagáltak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 20-án, vasárnap jelentette be a közösségi oldalán, hogy szerintük Vidnyánszkyék jogszabályba ütközően írták át az egyetem működési szabályzatát. "A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan – s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően – átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SZMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét” – írta az SZFE friss közleményében.

Erre válaszul adott ki közleményt vasárnap késő este a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma:

"A Színház- és Filmművészetért Alapítvány létrejötte óta megtett valamennyi lépése jogszerű és törvényes volt, és ez a jövőben sem lesz másként" - írják.

Hozzáteszik, hogy a kuratórium munkájának célja, "hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, a művészi szabadságot megtestesítve, a múlt és a jelen ismereteivel felvértezve olyan tudást nyújtson, mely megfelel a hazai és nemzetközi szakma elvárásainak, mindezt a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett. Ennek megvalósulása érdekében számtalanszor javasoltunk párbeszédet és kínáltunk együttműködést az egyetem lemondott vezetésének, eredménytelenül."

A közlemény szerint "az egyetem leköszönő vezetésének nem célja az intézmény színvonalának növelése, nem célja a hallgatók prosperáló jövőjéhez való hozzájárulás megteremtése, hiszen a regnáló vezetés minden tette a káosz megteremtésére és a további feszültség kialakítására irányul."

A közlemény szerint a fennálló helyzetet nem a kuratórium és a modellváltás idézte elő. Felszólítják "az SZFE önszántából leköszönt, de láthatóan távozni nem akaró vezetését, hogy a politikai nevelőtábor megszervezése és annak lelepleződése után végre fejezze be a közjátékot, biztosítsa az oktatást, és tegyen meg mindent az SZFE polgárai biztonságának szavatolása érdekében a járványhelyzet során!"

Az SZFE vezetése szerint Vidnyányszkyék jogszabályba ütközően írták át az egyetem működési szabályzatát

Ezért az egyetem vezetősége és polgársága négy keresetet nyújtott be a bírósághoz. A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan - s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően - átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SZMR).