Orosz kémet foghattak el az ukrán-magyar határon

  • narancs.hu
  • 2022. november 30.

Belpol

A végbelében pendrive volt – állítják az ukránok.

Magyarország az orosz kémkedés központjává vált, ezt annak az ügynöknek az esete szemlélteti, aki az ukrán-magyar határon próbált átjutni, egy minősített adatokat tartalmazó pendrive-val – állítja a Balkan Insight.

A portál úgy tudja, november végén az egyik határátkelőhely ukrán oldalán az ukrán különleges erők letartóztattak egy embert, aki korábban az ukrán belügyminisztériumban dolgozott, de a feltételezések szerint orosz ügynök, és Magyarországra szeretett volna bejutni.

Az ukrán biztonsági ügynökség közleménye szerint akit elfogtak, „minősített információkat gyűjtött Ukrajna bűnüldöző szerveinek vezetőségéről, munkatársairól”, az ukrán hadsereg bázisairól, arzenáljáról, a rakéták elhelyezkedéséről. A férfi azt tervezhette, hogy „személyesen továbbítja az adatokat a budapesti orosz nagykövetségre”. 

A letartóztatásról készült tudósítások kiemelik, hogy a feltételezett ügynök a végbélnyílásába rejtett pendrive-on vitte az adatokat.

A Balkan Insight szerint számunkra ennél érdekesebb információ, hogy Budapestre igyekezett.

Magyarországnak az orosz hírszerzési tevékenységhez való hozzáállása is problémát jelent a nyugati szövetségnek, nem csak a szankciókkal kapcsolatos politikája – állapítja meg a cikk. Emlékeztet arra, hogy az orosz kémfőnök fia Budapesten kapott lakást, tartózkodási engedélyt, vízumot, amely az egész schengeni övezetben érvényes. A család magyarországi tartózkodási engedélyét megpróbálta visszavonni a magyar kémelhárítás, de az intézkedés a fellebbezések miatt még nem lépett érvénybe. A Balkan Insight azt is felidézi, hogy 2012 óta orosz hekkerek többször behatoltak a magyar külügyminisztérium informatikai hálózataiba, az egyik behatolás 2020 közepén történt, és az a fertőzés aktív maradt az ukrajnai háború kitörése után is. És míg minden uniós tagállam kiutasította a diplomáciai fedezet alatt dolgozó orosz hírszerzőket, Magyarország nem hozott ilyen döntést, mi több, a magyarországi orosz nagykövetség létszáma folyamatosan nő. A portál szerint mindez azt jelzi, keveset tesznek a magyar nemzetbiztonsági szervek az orosz beszivárgás ellen. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?