Orosz kémet foghattak el az ukrán-magyar határon

  • narancs.hu
  • 2022. november 30.

Belpol

A végbelében pendrive volt – állítják az ukránok.

Magyarország az orosz kémkedés központjává vált, ezt annak az ügynöknek az esete szemlélteti, aki az ukrán-magyar határon próbált átjutni, egy minősített adatokat tartalmazó pendrive-val – állítja a Balkan Insight.

A portál úgy tudja, november végén az egyik határátkelőhely ukrán oldalán az ukrán különleges erők letartóztattak egy embert, aki korábban az ukrán belügyminisztériumban dolgozott, de a feltételezések szerint orosz ügynök, és Magyarországra szeretett volna bejutni.

Az ukrán biztonsági ügynökség közleménye szerint akit elfogtak, „minősített információkat gyűjtött Ukrajna bűnüldöző szerveinek vezetőségéről, munkatársairól”, az ukrán hadsereg bázisairól, arzenáljáról, a rakéták elhelyezkedéséről. A férfi azt tervezhette, hogy „személyesen továbbítja az adatokat a budapesti orosz nagykövetségre”. 

A letartóztatásról készült tudósítások kiemelik, hogy a feltételezett ügynök a végbélnyílásába rejtett pendrive-on vitte az adatokat.

A Balkan Insight szerint számunkra ennél érdekesebb információ, hogy Budapestre igyekezett.

Magyarországnak az orosz hírszerzési tevékenységhez való hozzáállása is problémát jelent a nyugati szövetségnek, nem csak a szankciókkal kapcsolatos politikája – állapítja meg a cikk. Emlékeztet arra, hogy az orosz kémfőnök fia Budapesten kapott lakást, tartózkodási engedélyt, vízumot, amely az egész schengeni övezetben érvényes. A család magyarországi tartózkodási engedélyét megpróbálta visszavonni a magyar kémelhárítás, de az intézkedés a fellebbezések miatt még nem lépett érvénybe. A Balkan Insight azt is felidézi, hogy 2012 óta orosz hekkerek többször behatoltak a magyar külügyminisztérium informatikai hálózataiba, az egyik behatolás 2020 közepén történt, és az a fertőzés aktív maradt az ukrajnai háború kitörése után is. És míg minden uniós tagállam kiutasította a diplomáciai fedezet alatt dolgozó orosz hírszerzőket, Magyarország nem hozott ilyen döntést, mi több, a magyarországi orosz nagykövetség létszáma folyamatosan nő. A portál szerint mindez azt jelzi, keveset tesznek a magyar nemzetbiztonsági szervek az orosz beszivárgás ellen. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?