Ujhelyi: Máshol ilyenkor lemond a miniszterelnök

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 30.

Belpol

Az ellenzék szerint az Európai Bizottság javaslata Orbánék szégyene, a Fidesz szerint a baloldal miatt nem kapja meg Magyarország az összes neki járó pénzt.

Az uniós helyreállítási alap forrásai megnyílhatnak Magyarország számára, de a költségvetési támogatások egy részét, több ezer milliárd forintnak megfelelő összeget be akar fagyasztani ez Európai Bizottság, jogállamisági aggályok miatt. 

Erről a szerdai Kormányinfón Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter azt mondta, nem olyan nagy meglepetés, illetve „nem rosszabb forgatókönyv” annál, mint amiben eddig bízott a magyar kormány. 

Az MSZP olvasata szerint továbbra is veszélyben van 5300 milliárd forintnyi, magyar embereknek szánt felzárkóztatási pénz, és ez Orbánék szégyene és felelőssége, mert az Európai Bizottság nem tartja elegendőnek a jogállam helyreállítása és a korrupció visszaszorítása érdekében megtett kormányzati intézkedéseit. Ezért javasolta az uniós pénzügyminiszterek tanácsának, hogy függesszen fel a korrupciós kockázatok szempontjából a leginkább érintett három infrastrukturális – az energiahatékonysági, a közlekedésfejlesztési, valamint a területfejlesztési – operatív program forrásaiból 3000 milliárd forintot, a Helyreállítási Alapból elérhető 2300 milliárd forintnyi forrás kifizethetőségével kapcsolatban további feltételek teljesítését – így különösen az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének garantálását – követelje meg. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint a 12 éven át tartó lopás, a demokratikus intézmények, a fékek és egyensúlyok rendszerének szisztematikus lebontása, a közmédia megszerzése, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozása révén a totális médiafölény megszerzése, illetve az egykor független intézmények elfoglalása vezetett ide. Jellemzőnek tartja az MSZP, hogy az Európai Parlamentnek a Fidesz korábbi európai pártcsaládját is magában foglaló háromnegyedes többsége Magyarországot ma már nem demokráciának tartja, hanem „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjének.”

Tóth szerint ha az Európai Tanács Mikuláskor elfogadja a Bizottság javaslatát, 2024-ig az Orbán-kormány haladékot kap arra, hogy megfeleljen az európai normáknak, és a magyar költségvetés is kap elegendő plusz forrást a még nagyobb válság elkerüléséhez. Ezzel a lehetőséggel a kormánynak élnie kellene, és nem visszaélni – mondja az MSZP frakcióvezetője.

 

Az elmúlt 12 év lopásával Orbán Viktor kiprovokálta az uniós pénzek felfüggesztését – ezt  szerdai online sajtótájékoztatóján mondta Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. Szerinte a magyar miniszterelnök szerdán az elmúlt 12 év legnagyobb vereségét szenvedte el. Meggyőződése, hogy egyetlen magyar miniszterelnök nem okozott még ekkora kárt az országnak. Szerinte először azzal károsította meg az országot a kormányfő, hogy „a családjának, a gyerekkori barátjának és a fideszes oligarcháknak adta a hazánknak járó uniós pénzeket”, másodszor azzal, hogy emiatt az ország támogatásokat veszít el. Rónai úgy látja, kevés az esély arra, hogy a befagyasztott összeget megkapja Magyarország, mert ha az Európai Bizottság és az Európai Parlament is azt mondja, nem szabad pénzt adni Orbán Viktornak, mert csak ellopja, a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanács sem vélekedik másképp.

A magyar emberek érdeke és az európai uniós szabályok győztek az Orbán-rendszer felett – így értékelte a történteket Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az Esély Közösség alapítója. Ujhelyi szerint történelmi jelentőségű döntés született az Európai Unió és a magyarok szempontjából, és örül annak, hogy azért végérvényesen nem vesznek el a nekünk szánt források.

„Orbánéknak hivatalos papírja van arról, hogy bűnöztek, sarokba hajították a demokrácia, a jogállami működés, az európai értékek minden szabályát, és visszaéltek az európai uniós forrásokkal az elmúlt 12 évben” – mondta Ujhelyi. Szerinte Orbán Viktor munkatársai, a miniszterek megpróbáltak olyan javaslatokat megfogalmazni, amelyek talán meggyőzik az Európai Uniót, de ott azt látták, a vállalásokat a parlamenti többség és Orbán Viktor kormánya „felvizezte”. Ujhelyi szerint az a kérdés a Fidesz számára, hogy Orbán Viktorral folytatja-e a kormányzást, legalábbis bármely más európai demokráciában egy ilyen döntés után a miniszterelnök távozik a pozíciójából.

A Momentum azt jelentette be, képviselőjük az Európai Bizottság elnökéhez fordul a történtek miatt.

A párt közleménye szerint „a Fidesz-kormány hintapolitikája, korrupciója és a háborús agresszor  Putyinhoz való közelsége miatt kétségessé vált, hogy Orbán képes lesz-e arra, hogy hazahozza a hazánknak járó uniós forrásokat. A helyzet kritikussága miatt Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azonnal Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult annak érdekében, hogy a kormány alkalmatlansága miatt zárolt forrásokat közvetlenül juttassa el az EU a magyaroknak, önkormányzatokon és helyi cégeken keresztül.”

Donáth Anna úgy érvel, a magyar társadalom nem tehet arról, hogy az Orbán-kormány inkompetens és ellenséges az EU-val, azonban ebben a szociális válságban mindennél nagyobb szükség lenne ezekre a pénzekre. „Arra kértem a Bizottság elnökét, hogy sürgősen vizsgáljon meg minden lehetőséget arra, hogy ne a magyar kormánynak, hanem az önkormányzatoknak, a civil társadalomnak és a vállalkozásoknak juttassa el ezt a 3000 milliárd forintot, közvetlen pályázatot írva ki ezekre” közölte Donáth Anna. Kérése nem példa nélküli, mert nemrég sikerült elérnie, hogy magyar civil szervezetek az EU egy speciális programjának keretében 1,4 milliárd forint közvetlen támogatást kapjanak az EU-tól.

Az ellenzéki reakciókra a kormánypárt reagált. Így:

„A magyar emberek ismét meggyőződhettek arról, hogy a dollárbaloldal Magyarország ellen dolgozik. Mindaz a politikai hadjárat, ami hónapok óta zajlik Magyarország ellen, az vastagon Gyurcsányék és a dollárbaloldal műve is. Ők azok, akik másfél éve akadályozzák, hogy Magyarország megkapja a neki járó uniós forrásokat, mert ettől és idegen hatalmaktól remélik, hogy hatalomra kerülhetnek. A dollárbaloldal miatt nem kapja meg teljesen Magyarország a neki járó és a pedagógusbéremeléshez szükséges pénzeket” – közölte a Fidesz. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk