"Örülök, hogy csak én hibáztam" – Márki-Zay is elmondta a maga verzióját a kampányról

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Belpol

MZP a Facebookon reagált az ellenzéki kampányról megjelent cikkre.  

Hosszú Facebook-posztban reagált Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzék volt közös miniszterelnök-jelöltje a Direkt36-on kedden megjelent terjedelmes írásra, amely az ellenzéki vereség okairól szólt. 

"Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt"

– kezdi az írást Márki-Zay, aki szerint a cikkből ezt tudta meg, "azon túl, hogy még engem is hogyan vágott át a hátam mögött a stáb egyes esetekben (ezen bevallom, megütköztem)". A cikkben ugyanis szerepel például az is, hogy kampánykiadványnak kétfélét készítettek, egyet Márki-Zay utasításai szerint, egyet pedig úgy, ahogy ők jónak látták, ám ezt elrejtették előle.

Márki-Zay szerint "talán természetes, ha egy nagyarányú bukásból senki más nem akarja kivenni a részét, talán természetes, hogy amiatt számos pontatlanság, sok hazugság, 'máshogy emlékezés' szerepel a cikkben - ami az általam is nagyra értékelt újságíró-csapat 30 interjújának eredményeként született meg. Az kevésbé természetes, hogy a cikk egyáltalán nem tér ki a pozitívumokra, valamint alig utal a rajtam túlmutató okokra."

A politikus ezután pontokba szedve fejtette ki a véleményét a cikkről: 

  • Szerinte kimaradt, hogy most először volt előválasztással kiválasztott 106 közös jelölt, hatpárti közös kampány, 400 milliós mikroadománygyűjtés, közel 3 milliárdos kampány, 27 ezer szavazatszámláló az ország 11 ezer pontján, egy százezres márciusi ellenzéki gyűlés buszokkal, közös ellenzéki lista és közös program, árnyékkormány, és immár három roma képviselő a parlamentben. Azt írta, ő hitt az összefogásban és a modellben, ami viszont végül nem működött, mert "már összefogással sem lehet legyőzni a túlerőt". Szerinte ugyanakkor ezt "ki kellett próbálnunk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretünk".
  • Elismeri, hogy voltak rossz mondatai, ahogy a teljes kampányban voltak gyenge plakátok, kommunikációs anyagok, logisztikai problémák és hiányosságok is, de erre fogni a vereséget szerinte hazugság, és szerinte ez legitimálja is a Fidesz rendszerét, azt állítva, hogy itt mégiscsak demokrácia van és csak az ellenzék gyengesége miatt nem sikerült megakadályozni a kétharmadot. 
  • "A valódi okok nem az ellenzékben voltak, hanem a hatalmas túlerőben: a több százszoros erőforrás-fölényben, a Fidesz propaganda-gépezetében, az évek alatt leépített független sajtóban és intézményekben, a feudális függési rendszerben és a kiszolgáltatottságban, a teljes lakosságra kiterjedő adatbázisokban és a mozgósítási képességekben. Csúzlival küzdöttünk egy tankhadosztály ellen" – fogalmazott.
  • Emellett szerinte több minden is kimaradt a cikkből, például az,
    • hogy az előválasztás után egyik párt sem mozgósított igazán október 23-ra,
    • hogy a hat párt keveset költött a kampányra,
    • hogy késve kerültek ki a plakátok,
    • hogy a rosszul szerkesztett szórólapok késve, vagy egyáltalán nem jutottak el az emberekhez,
    • hogy a kampánystáb által kidolgozott és elfogadott üzeneteket a pártok nem osztották meg,
    • és hogy "hónapokig ellenem kampányoltak magukat ellenzékinek mondó politikusok és közszereplők, a hetedik frakció megakadályozása fontosabb volt számukra, mint a közös győzelem, és még saját nyilvános vállalásukat sem akarták betartani a roma listás jelöltekről. Volt, aki egy fillérrel nem akart hozzájárulni a kampányhoz, volt, aki szakembereket sem delegált a közös csapatba, letiltotta a pártjelöltek és a központi stáb közötti kommunikációt, stb."
  • Több dolgot is pontosít emellett a cikkben, többek között azt, hogy a hetedik frakciót a béke kedvéért elengedte, a három roma képviselő miatt viszont sor került éles vitára a pártokkal, és hogy a napi kampánykérdésekben nem is ő döntött, hanem már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők. 

Végül azt írja, hogy bár napi szinten nem ő vezette a kampányt, így is nagyon büszke rá, és gratulál mindenkinek, aki részt vett benne.

"Előttünk Magyarországon, ilyen körülmények között senki nem csinált még csak hasonlót sem, én is, más is hibázott, de az eredmény nem ezen múlott" 

– írta. 

Az egész posztot itt lehet elolvasni: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk