Nem tervez kijárási tilalmat az operatív törzs

  • BM
  • 2020. március 18.

Belpol

Országszerte vannak koronavírus-fertőzöttek, bárhol lehet új fertőzés.

Lakatos Tamás, a operatív törzs központi ügyeletének vezetője elmondta, hogy 2817 ember van hatósági karanténban. Eddig 5094 hatósági ellenőrzést hajtottak végre, hét személy 350 ezer forintos bírságot kapott, mert nem zárta be az üzletét délután háromkor.

Átengedték Magyarországon az Ausztriában rekedt román és bolgár vendégmunkásokat, továbbá folyamatosan egyeztetnek a szomszédos országokkal, hogy a tranzitforgalmat is át tudják engedni a határon. Lakatos szerint a kormány intézkedései jelenleg arra irányulnak, hogy a koronavírus terjedésének lelassítása mellett az állampolgárok ellátását biztosítani tudják.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos emlékeztetett, hogy a csoportos megbetegedések időszakába lépett a járvány Magyarországon. Müller arról beszélt, hogy most már az egész országban vannak koronavírussal fertőzött betegek, így már nem igaz, hogy a járvány Budapestre koncentrálódna. Bárhol előfordulhat újabb pozitív eset, bár azt, hogy mely megyékben vagy városokban vannak a betegek, továbbra sem hajlandó elárulni a kormány.

A tisztifőorvos szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden nap szakmai értekezletet tart, amellyel segíti az operatív törzs döntéseit. A cél, hogy a megbetegedések számát csökkentsék és a súlyos megbetegedéseket megelőzzék.

Tegnap újfent módosították az eljárásrendet, amivel az egészségügyi szolgáltatóknak adnak segítséget. Ismét felhívták a figyelmet rá, hogy ha magyarok nem tartják be az előírásokat, akkor a hatóságuknak nincs esélyük megakadályozni a járvány terjedését. Az időseket külön kérik arra, hogy maradjanak otthon.

A tesztelés nem okoz megnyugvást

Lakatos kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg nincs kilátásban kijárási tilalomnak, városok, városrészek lezárásának a bevezetése, mert nem szeretnének nagyobb kárt okozni (itt vélhetően a gazdaságra gondolt - a szerk.), mint amit a vírushelyzet amúgy is okoz.

false

Müller elmondta, a kórházak minden nap jelentenek arról, hogy hány lélegeztetőgép van a birtokukban, és azok közül hány szabadon felhasználgató, továbbá tudják, hogy ezek mely intézményekben, egészségügyi szolgáltatóknál érhetők el. Állítása szerint a lakosság számhoz arányosan jobban állunk, mint az olaszok, viszont a konkrét számot nem árult el. (Korábban Orbán 2000-et említett, a tiszti főorvos 1600-at.)

A tisztifőorvos szerint a tesztelés önmagában nem okoz megnyugvást, hiszen a két hetes lappangási időszakban bármikor jelentkezhetnek a tünetek. A vírustesztelés nem lassítja a járvány terjedését, csak az, ha az emberek betartják az előírásokat - állította Müller.

Figyelmébe ajánljuk