Öt év szabadságvesztés járhat a védettségi igazolvány hamisításáért

  • narancs.hu
  • 2021. május 2.

Belpol

Az új szabály vasárnaptól érvényes. 

Öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő egy szombati kormányrendelet szerint, aki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos bűntettet követ el – szúrta ki a hvg.hu.

A jogszabály szerint, az büntetendő, aki „a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletben meghatározott hamis közokiratot vagy magánokiratot készít, más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál, információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz”. A 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védettség igazolásáról nem tartalmazza a „közokirat” vagy „magánokirat” szavakat, de ez vonatkozik a védettségi igazolványról, tehát rá érvényes az új büntető szabály. 

Ugyanaz a büntetés jár azért, ha valaki hamis igazolványt forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vagy bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót vagy számítástechnikai programot készít, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik. Az új szabály vasárnaptól érvényes. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk