Ott fognák meg Orbánt (és a lengyeleket), ahol a legjobban fáj: a pénzüknél

  • narancs.hu
  • 2017. május 31.

Belpol

Németország és az Európai Bizottság is a jogállamiság tiszteletben tartásához kötné az uniós pénzek folyósítását.

A bruxinfo.hu számolt be róla tegnap, hogy egy hivatalos német dokumentum jogállami garanciákhoz kötné az unió kohéziós alapjainak folyósítását 2020 után. Azóta újabb részletek derültek ki Angela Merkel kormányának terveiről.

A brüsszeli Politico hírportál szerint a németek elképzelései szerint meg kell vizsgálni, hogy „a kohéziós alapokból való részesedés összekapcsolható-e a jogállamiság alapvető elveinek tiszteletben tartásával”. A Politico szerint Merkelék az Európai Bizottságra bíznák annak eldöntését, hogy az alapok kifizetéseit be kell-e fagyasztani a jogállami problémák miatt.

Guenther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos tegnap az Európai Parlamentben beszélt a pénzek és a jogállamiság lehetséges kapcsolatáról. Erre vonatkozó javaslatát a Bizottság év végén vagy jövőre terjeszti elő, és a 2021-ben kezdődő hétéves költségvetési ciklusban kell majd alkalmazni.

Elemzők egyértelműen a lengyel és a magyar kormány megregulázására tett kísérletként értékelik a németek és a Bizottság fellépését. Jelenleg egy nagyon hosszú és bonyolult folyamat – a Magyarországgal szemben épp előkészített 7-es cikk szerinti eljárás – eredményeként lehetne csak a pénzeket megvonni a jogállamisággal és demokratikus értékekkel kapcsolatos probléma miatt. Ráadásul egy ilyen döntéshez a tagállamok egyhangú szavazatára lenne szükség, így a lengyel és a magyar kormány könnyen megvédhetné egymást.

Az új jogszabály 2020 után viszont akár a Bizottság vagy a tagállamok minősített többségének kezébe is adhatna egy ilyen döntést, az uniós pénzek megvonása így reális fenyegetéssé válhatna. Kérdés persze, mekkora lesz a német felvetés támogatottsága, illetve az is, keresztülvihető-e az uniós alapszerződés módosítása nélkül.

A német gazdasági minisztérium szóvivője ma bejelentette: Berlin hamarosan nyilvánosságra hozza a javaslatot.

Figyelmébe ajánljuk