Óvatosan az iparűzési adó újabb elvonásával – figyelmeztet a balassagyarmati fideszes polgármester

  • narancs.hu
  • 2024. október 10.

Belpol

Csach Gábor levélben írta meg Navracsics Tibornak, hogy mi a baj a kormány legújabb terveivel. 

Levelet írt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszternek Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere a helyi iparűzési adó (hipa) újabb tervezett elvonásával kapcsolatban. 

Mint arról beszámoltunk, Navracsics hétfőn jelentette be, hogy létrehozzák az úgynevezett Versenyképes Járások Programot, amelyet azonban "az iparűzési adó 2025. évi többletéből" finanszíroznának, ez kerülne be a területfejlesztési alapba és válna "visszapályázhatóvá" a járások által.

Csach Gábor a Facebookon közzétett levelében arról ír Navracsicsnak, hogy bár jó ötletnek tartja a szolidaritási adóelvonást a városoktól és annak újraosztását és agglomerációba csatornázását, szerinte kockázatos normatív módon elvonni a hipát a településektől, ezért differenciálni kellene az elvonásokat az adóerőképesség szerint. Szerinte a 2019-es, vagyis a covid előtti utolsó évben termelt bevételekhez kellene viszonyítani inflációarányosan a többletet, vagy adóerőképességhez igazítani százalékosan. 

Csach azt is írja, hogy differenciálni kell a járásoknak kiosztandó keretösszegeket településszám, lakosságszám és fejlettség szerint, mert a járások között nagyon nagyok az eltérések és ha mindenki ugyanannyit kapna, az aránytalanságokhoz vezetne, inkább település- és lakosságszámarányosan kellene elosztani a pénzeket, külön figyelemmel az elmaradott térségekre. 

A balassagyarmati polgármester emellett problémásnak tartja azt is, hogy vannak olyan települések, amelyek semmilyen célzott többlet pályázati forrásokhoz nem tudnak hozzájutni: a megyei jogú városoknak ott van a Modern Városok Program, a falvaknak pedig például a Magyar Falu Program, de az 5000 fő feletti nem megyei jogú városok számára nincs ilyen lehetőség – a 15 ezres Balassagyarmat is ilyen (ahol a polgármester szerint naponta 40 ezer ember fordul meg), és Csach szerint összesen 246 ilyen város van, amelyben 2,8 millió ember él. 

"Ezek a települések semmilyen többlettámogatási forráshoz nem jutnak, hiszen nincs 'Modern Kisváros Program' vagy bármely számukra biztosított egyedi forráskeret, amelyből csak ők részesülhetnének" – írja a polgármester, aki a osztjában hozzáteszi, hogy "ha ezt a hátrányt egy normatív HIPA elvonás is díszíti, az ... nem lesz kóser!"

Csach Gábor ezért azt javasolja, hogy a kormány vagy támogassa célzottan a kisvárosokat is egy külön programmal, vagy a Versenyképes Járások Program részeként részesítsék őket valamilyen előnyben.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Jakob lova

  • SzSz

„A tehetséged olyan, mint a szalonna. Nem elég fellógatni a kéménynél. Először jól be kell dörzsölni sóval, majd mindennap ellenőrizni kell!” – tanácsolják Elsie-nek, akinek a szalonnához illő tehetsége konkrétan az éneklés.

Szemrevaló: Haldoklás, de komédia

Bár a film nem tragikus hangoltságú, néhol finom iróniát is tapasztalhatunk, azért a térdünket nem fogjuk csapkodni két öregember (a férj alzheimeres, a feleség rákos) agóniája, meg egy az életét kudarcként megélő zeneszerző öngyilkossága láttán.

Nincs meglepetés

Ráfoghatjuk akármire, hogy lelki táplálék, fajunk szellemi öröksége, a művészet (egyik) elsődleges célja akkor is a nőszerzés. Eszmei fajfenntartás, ha úgy tetszik.

Minden út Rómába vezet

Azt túlzás lenne állítani, hogy David Gil­mour végigdolgozta volna az elmúlt 35 évet. A Pink Floyd énekes-gitárosa a kilencvenes évek elején ismerkedett meg Polly Samsonnal, akivel családot alapított, és aki lényegében a fő alkotótársa lett. Gilmour rengeteg időt töltött, illetve tölt még mindig a szeretteivel, és elsősorban emiatt ad ki csupán évtizedenként egy lemezt. 

Teszt

Három pár, háromféle társadalmi státusz, háromféle dinamika, három kudarcos viszony – megvan a harmadik darabja is Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának.