Kovács Gergő: Karácsony és a Tisza csak futnak egymással szemben, és várják, hogy a másik elugorjon

  • narancs.hu
  • 2024. október 10.

Belpol

Kovács Gergő egy interjúban arról beszélt, hogy drukkol Magyar Péternek, de úgy érzi, a fővárosnál elbeszélnek egymás mellett. 

A Telexnek adott interjújában beszélt arról Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke, XII. kerületi polgármester, egyben fővárosi közgyűlési képviselő, hogy ő hogyan látja a Fővárosi Közgyűlésben kialakult erőviszonyokat. 

Kovács a XII. kerülettel kapcsolatban arról beszélt, hogy nem terveznek kirúgásokat, csak a parkolási cég, az építési iroda, a városüzemeltetési iroda vezetése és a jegyző nem maradhatnak a hivatalban, de sokan amúgy is távoztak, akiket most pótolni kell. Azt is mondta, sok a munka, számos közbeszerzést kell kiírni, de idővel át fogják nézni az összes közbeszerzést, ingatlaneladást, értékbecsléseket az elmúlt évekből, mert az önkormányzat sok esetben úgy módosította az építési szabályzatot, hogy nagyon jól járt a magántulajdonos, és gyakorlatilag semmit sem kért érte.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén Kovács nem jelent meg, erről azt mondta, nem volt jól aznap reggel, meg el is fáradt az előző nap, amikor a XII. kerületi alakuló ülés volt. 

A közgyűlésben kialakult patthelyzetről úgy vélekedett, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek és Magyar Péternek, a Tisza Párt elnökének kellene valamilyen közös nevezőre jutnia a főpolgármester-helyettesek személyéről, a Kutyapárt megszavazná a Tisza jelöltjét és Karácsony emberét, Kiss Ambrust is, de nekik Vitézy Dávid is jó. "Szerintem mi maximálisan jó fejek vagyunk. A Fidesz jelöltjét azért nem szavaznánk meg, de ezt fogjuk fel a jófejségünk részének" – tette hozzá. 

Kovács Karácsony és a Tisza Párt konfliktusáról emellett azt mondta, hogy szerinte "aki megnyeri a választást, az irányítsa azt, amit megnyert", viszont a Tisza úgy tesz, mintha az jelentené a város vezetését, hogy ott vannak a képviselőik, meg hogy lett egy esélyegyenlőségért és akadálymentesítésért felelős tanácsnokuk. "Másnak meg nem akarják hagyni, hogy vezesse a várost, nem hagyják, hogy [Kiss] Ambrus ott legyen" – fogalmazott.

Hozzátette, ő is látja, hogy nagyjából csak Magyar Péternek van esélye másfél év múlva legyőzni a Fideszt, szóval nyilván drukkol neki, "ugyanakkor a Fidesz és a Tisza között ránk is nagy szükség van országosan is, hogy a kritikus gondolatoknak, meg humornak is maradjon hely. De úgy érzem, a fővárosnál kicsit elbeszélünk egymás mellett. A tordaicsabázás meg végképp nagyon fáradt szerintem" – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy Magyar Péter a kormánypárti narratívát átvéve beleszállt Karácsony jogi főtanácsadójába, Tordai Csabába is. 

"Szerintem arra büszkének kell lenni, hogy valaki az Átlátszó alapítója volt. A Csaba volt az, akiről még ezeken a hülye fideszes városházás felvételeken is azt mondták, hogy nem pénzezik. Higgyék már el, hogy a Csaba az, aki a leginkább nem korrupt ebben az egész országban. Azért az nekem szürreális, hogy most pont őt kell baszogatnia meg DK-soznia Magyar Péternek. Ha Tordai DK-s, akkor Magyar Péter mi? Fideszes? Azért ez elég alacsony színvonalú beszélgetés" – mondta Kovács. 

Azt is hozzátette, hogy bár mindenki látja, hogy "érdekek mentén" egymás mellé sodródott Vitézy Dávid és Magyar Péter, ezt nem vállalják fel, "Magyar azt se mondja ki, hogy ő amúgy Vitézyt támogatja. Csak körülírja. Nem szimpi, hogy nem mondják ki, hogy mi van, nem vállalják fel a véleményüket, hanem csak kommunikációval igyekeznek megoldani ezt az egészet. Szerintem ők is jobban járnának, ha kimondanák az igazat."

Kovács ismét megerősítette, hogy korábban kapott egy ajánlatot Magyar Pétertől és Vitézy Dávidtól, mint mondta, Magyar felől az a javaslat érkezett, hogy Vitézy legyen az egyik főpolgármester-helyettes, és a Kutyapárt is adjon egyet. "Mindenki másról elmondta, hogy ők nem jók, és akkor maradt a Dávid. Ezért nem értem. Sokkal egyszerűbb lenne, ha azt mondanák, 'vállaljuk a felelősséget, itt a Dávid, mi őt támogatjuk'. Most ehelyett van ez a semmi."

Kovács szerint Vitézynek nem célja, hogy nagyobb hatalma legyen, mint a főpolgármesternek, "de ha a [Magyar] Péter csak azt mondja, hogy menjen el mindenki, aki eddig csinálta ezt a várost, akkor őszintén, mit csináljanak a Karácsonyék? Magyar azt mondja, hogy ezek már ne legyenek itt, de ő nem ad helyettük másokat" – fogalmazott. 

Kovács szerint a Tiszának és Karácsonynak kéne barátságosabb viszonyba kerülni, és jobban megegyezni a város vezetéséről, a Kutyapárt pedig mindenben támogatná őket. A mostani helyzetet viszont úgy értékelte, hgy bár senkinek nem érdeke, hogy feloszlassák a közgyűlést, mégis előfordulhat, hogy ez lesz, mert jelenleg "futnak egymással szemben, aztán ki ugrik el előbb, kicsit olyan az egész, nem?"

Az MKKP 2026-os terveiről Kovács azt mondta, azt tervezik, hogy elérik az 5 százalékos parlamenti küszöböt és bejutnak az országgyűlésbe. 

A Fővárosi Közgyűlésben kialakult helyzettel az e heti lapszámban is foglalkoztunk: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Jakob lova

  • SzSz

„A tehetséged olyan, mint a szalonna. Nem elég fellógatni a kéménynél. Először jól be kell dörzsölni sóval, majd mindennap ellenőrizni kell!” – tanácsolják Elsie-nek, akinek a szalonnához illő tehetsége konkrétan az éneklés.

Szemrevaló: Haldoklás, de komédia

Bár a film nem tragikus hangoltságú, néhol finom iróniát is tapasztalhatunk, azért a térdünket nem fogjuk csapkodni két öregember (a férj alzheimeres, a feleség rákos) agóniája, meg egy az életét kudarcként megélő zeneszerző öngyilkossága láttán.