Páholybéli megfigyelések – Orbán mellett egy Videoton-meccsen

  • Magyar Krisztián
  • 2015. december 30.

Belpol

Munkatársunk az elmúlt hetekben háromszor is bejutott a Videoton VIP-páholyába. Nagy leleplezésre ne számítsunk, de az azért kiderült, hogy Orbán távollétében más sem töri magát a meccsre járással.

Október végén Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egy Figyelő-interjúban azt mondta, a Videoton VIP-páholyában nem lehet politikáról vagy üzletről beszélni, ott minden a fociról szól. Hernádi nyilatkozatát a hazai futball-, politikai és gazdasági életet kicsit is ismerők erős kétkedéssel fogadták: nemcsak a politikai, de az üzleti életben is legendák keringenek arról, hogy igazából a labdarúgó-mérkőzéseken lehet olyan állami megbízások közelébe jutni, amelyeket steril piaci körülmények között lehetetlen lenne megszerezni. De ha csak szimpla kapcsolatépítésről van szó, akkor is jól jöhet egy jegy a miniszterelnöki páholyba vagy annak közelébe.

Orbán Viktorral nem nehéz összefutni hétvégente bajnoki meccseken: a kormányfő vagy Felcsúton, vagy Székesfehérváron nézi meg kedvenc focicsapatait. Orbán lelkesedése abban a körben igen magával ragadó lehet, talán ezért lett Csányi Sándor OTP-vezér a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Garancsi István vállalkozó a Videoton tulajdonosa, míg a felcsúti milliárdos polgármester, Mészáros Lőrinc az Orbán-alapította Puskás Akadémiát működtető alapítvány első embere. Igaz, Garancsi mindig tagadta, hogy azért vágott bele a futballbizniszbe, mert a kormányfő erre biztatta volna – állítólag nem is ismerte Orbánt, amikor megvette a Vidit. Ma már mindegy is, a lényeg, hogy megérte: hiszen a focihoz és az Orbánhoz is közel állóknak jócskán jut a milliárdos állami megrendelésekből.

false

Belül tágasabb

A szóbeszédek szerint Felcsút után a Vidi-pályán a legközvetlenebb a kormányfő. A meccseket évek óta a páholyból figyelő forrásunk szerint még mindig előfordul, hogy a mérkőzések előtt Orbán Viktor a közös fogadótérben tartózkodik, és cseverészik az ismerőseivel vagy azokkal, akiket elé visznek. „Ilyenkor nemegyszer sorban állás van a miniszterelnök körül” – mesélte a fehérvári politikai és gazdasági életben otthonosan mozgó focirajongó, aki a klubot támogató egyik cég alkalmazottja –, ezért is tud belépőt szerezni a VIP-részlegbe. Engem viszont nem akart bevinni annak ellenére, hogy általában hozhatnak egy-egy kísérőt. Azt mondta, „túl rizikós”; ha kiderül, ki vagyok, kirúghatják a munkahelyéről.

Végül egy másik kapcsolaton keresztül sikerült bejutni, ráadásul könnyen. Még akkor is simán átengedtek minden ellenőrző ponton, amikor Orbán Viktor is ott volt az egyik mérkőzésen; és akkor is bementem, amikor nem volt velem az, aki elvileg magával „vitt”.

Első alkalommal október 31-én láttam a VIP-páholyból Vidi-meccset; a csapat a Diósgyőrrel játszott, az összecsapáson Orbán Viktor is ott volt. Ezt először onnan lehetett tudni, hogy a stadionhoz vezető út a szokásosnál nagyobb területen le volt zárva, és már itt volt egy ellenőrzés, de csak a VIP-részlegbe regisztrált autók rendszámát csekkolták, gyalog szabadon lehetett mászkálni. A következő ellenőrző pontnál csak be kellett mutatni azt a plasztikkártyát, amelyet mindig a meccset megelőző napon kapnak meg azok, akik regisztráltak. Regisztrálni pedig a Videoton és a Puskás Akadémia sportolóin és alkalmazottain kívül csak azok tudnak, akik az önkormányzatnál vagy olyan cégnél dolgoznak, amelyek fenntartanak maguknak helyeket a VIP-páholyban; ők vihetnek magukkal egy vendéget, de az ő adataikat is előre le kell adni. A kártya bemutatásakor nem motoztak meg, nem nézték meg, hogy tényleg az én nevemre szól-e a vonalkódos kártya, kedvesen üdvözölt a biztonsági ember, és már kapun belül is voltam. Ide már csak a védett férfiak (és az őket kísérő hölgyek) vagy a Vidi-vezetők mehetnek be autóval; nekik névre szóló parkolóhelyeket tartanak fenn. Innen pár lépés a VIP-bejárat, ahol két biztonsági őr állt: megmutatták, hova kell a kártyát érinteni, hogy a beléptető zöldre váltson, és ennyi. Semmi átvizsgálás, ellenőrzés, még a személyes okmányaimat sem kérték el, így aztán a lifttel felvitettem magam, és már a nagy fogadótérben voltam, ahol először két nagyon csinos hoszteszlány üdvözölt. Viszont gyorsan világossá vált: ha nagyon erőltetném a fényképezést, a meghívómat hozom kínos helyzetbe.

Ha van Orbán

Mivel kezdődött a meccs, beültem a helyemre, ami nem messze volt attól a részlegtől, ahol Orbán Viktor tartózkodott. A páholy a Videoton stadionjában úgy néz ki, hogy a nagy közös térből nyílik több szépen berendezett szoba, ezekből lehet kimenni a nézőtérre, amelyet nagyjából 8-10 részre osztottak, és egymástól csak egy alacsony korláttal választottak el. A VIP-nézőtér közepén van a Videoton és a Puskás Akadémia két helyisége, mellette az önkormányzaté, de a Volkswagen vagy éppen a Garancsiékhoz köthető CD Hungary is saját helyekkel rendelkezik.

Orbán Viktortól nagyjából 10 méterre ültem, így figyelhettem, ahogy a balján Burcsa Győző, a Videoton volt sportigazgatója, Kovács Ferenc, a csapat korábbi sikeredzője, tiszteletbeli klubelnök, jobbján pedig Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és Szijjártó Péter külügyminiszter figyeli a történéseket. A bennfenteseknek fenntartott részen helyet kapott még Budai Gyula, aki most éppen külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosként dolgozik a kormányban, ott volt Cser-Palkovics András és a Tv2-s Azurák Csaba. Érdekes, hogy befért közéjük a város korábbi MSZP-s polgármestere, Warvasovszky Tihamér is, aki jelenleg az Állami Számvevőszék alelnöke. A sorok mögött rendre feltűnt Garancsi István klubtulajdonos is, ő általában Kovács Zoltán sportigazgatóval beszélgetett.

false

A szünetben – egygólos diósgyőri vezetésnél – aztán mindenki kitódult a közös fogadótérbe, ahol volt minden, ami ahhoz kellett, hogy jól érezzék magukat a vendégek. A vacsora sült oldalas volt burgonyával, de a svédasztalon volt egy rakás gyümölcs, pogácsa és sütemény is, és természetesen szotyit is lehetett kérni a szurkoláshoz. Az italt (üdítő, ásványvíz, kávé, sör és bor) a Videoton mezébe öltöztetett fiatal lányok adták ki a pultnál. Szinte mindenki kint evett-ivott, Orbán és a társasága bent maradt, így nekik a lányok vittek be mindent, amit megkívántak. A páholyuk bejárata előtt két biztonsági őr állt és egy hölgy, aki olykor egy rádión kommunikált valakivel, mielőtt valakit beengedett volna az ajtón. Nagy sorban állás nem volt az ajtó előtt, de az feltűnt, hogy voltak, akiket kis várakozás után engedtek be, míg mások szabadon közlekedhettek. Egyébként az egész VIP-részlegben nem lehetett látni más biztonsági embereket.

A második félidőben a meccset aztán megfordította a Vidi, a miniszterelnök visszafogottan tapsolt a góloknál. A végén a fehérváriaknak szurkolók közül mindenki elégedetten mehetett ki elpusztítani a maradék ételt és italt, a miniszterelnök mellől is szivárogtak elfele, a közös térben fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők, a klub alkalmazottai beszélgettek még sokáig. Orbánék a nézőtérről bevonultak a szobájukba, ahol egy idő után Szijjártó Péter, Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és a kormányfő tárgyalt. Aztán a külügyminiszter lelépett a gyerekeivel és elindult Mészáros Lőrinc, majd Csányi Sándor is hazavitette magát a sofőrjével. Orbán Viktor távozott utolsóként, kísérő nélkül, ha jól láttam, az elhíresült, brazil foci-vb-n vett zöld hátizsák volt a jobb vállán.

Ha nincs Orbán

A hétközi Szombathelyi Swietelsky-Haladás elleni kupacsatán nem volt ott Orbán – ettől aligha függetlenül szinte üresen kongott a páholy. Az ismertebb politikusok közül csak Budai Gyula tűnt fel, aki szinte végigtelefonálta a meccset. A november 21-i Vasas elleni mérkőzésen a miniszterelnök szintén nem volt jelen. Talán ezért nem érezte ezúttal sem szükségesnek a jelenlétet Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor. (Reméljük, azóta hitelt érdemlően igazolták hiányzásukat.)

Felbukkant viszont id. Orbán Győző, jó félórás késéssel. A kormányfő édesapja gyakori vendég a meccseken, otthonosan mozgott a VIP-térben, a szünetben több emberrel is kedélyesen beszélgetett; hosszabban csak Tessely Zoltánnal, Bicske korábbi polgármesterével, Fejér megye egyik fideszes országgyűlési képviselőjével diskurált, vele egy kis időre félre is vonult. Megfigyeltük továbbá, hogy Cser-Palkovics András a Vasas és a Haladás ellen az önkormányzatnak fenntartott helyen ült feleségével és gyermekével, amikor viszont Orbán is ott volt, akkor a kormányfőhöz ült át.

Régi igazság: a sport edzi a testet, fejleszti a jellemet.

Neked ajánljuk