Palkovics akcióba lép: újabb alapítványi egyetemeket vizionál

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 27.

Belpol

Több alapítványi finanszírozást, közös szakokat és négyéves alapképzéseket képzel el Palkovics.

"Nagy változások várnak a felsőoktatásra, miután a terület az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) az Innovációs és Technológiai ­Minisztérium (ITM) irányítása alá került az idei tanévtől" - kezdi a Magyar Nemzet. Persze efelől kevés kétség lehetett, miután kiderült, hogy Palkovics viszi ezentúl a felsőoktatás ügyét is.

A lap szerint Palkovics már tárgyalt is az egyetemi oktatók egyik érdekképviseletével. Dráviczki Sándor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének nyilatkozata szerint Palkovics hangslyozta, hogy ugyan az állam nem akar kivonulni a felsőoktatás finanszírozásából, de a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan más felsőoktatási intézményeket is érinthet fenntartóváltás.

A tárgyaláson a képzési szakok felülvizsgálatáról is beszéltek, tantervi változások is jöhetnek. Egyetemek összefogásából indított közös szakokat képzel el Palkovics, illetve a bolognai rendszer felülvizsgálatát. Bizonyos szakok esetében a 3+2 éves képzés helyett ugyanis  4 éves alapképzést és egy éves mesterképzést képzelnének el.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?