Palkovics: Ha bölcs a kormány, nem telepszik rá az egyetemekre

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 20.

Belpol

Interjút adott a novemberben lemondott miniszter.

Hadiiparról és egyetemről beszélt Orbán Viktorral az egykori innovációs és technológiai miniszter Palkovics László novemberi lemondása óta, sértettség pedig saját bevallása szerint nincs benne, amiért megváltak tőle mondta Palkovics a Telexnek adott interjújában.

Palkovics a minisztersége után a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) alapítványának kuratóriumi elnöke lett, már az interjút is ebben a minőségben adta. Arra a kérdésre, hogy rátelepszik-e a Fidesz az egyetemekre, kitérő választ adott:

„Én erre azt tudom mondani, hogy ha bölcs, ilyet semmiképp nem tesz. Mármint a politika. Győrben nagyon színes a kuratórium összetétele. Egy modellváltott egyetem működését úgy lehet elrontani, ha megpróbáljuk vállalatként működtetni. Az viszont nem megy, mert az egyetem az egyetem.”

Ezen felül elmondta, a kormány szerinte meg fog állapodni az Európai Unióval, de hozzátette, az európai kutatásokhoz való hozzáférés megtiltása az Erasmusnál is súlyosabb kérdés, mert egy egyetem kapcsolatrendszerét teheti tönkre: „Adott ország, illetve az Európai Unió között lehet vita, de ennek célcsoportjává tenni az egyetemistákat és a kutatókat, őket büntetni, illetve velük nyomást gyakorolni – ez már nem egyszerű történet.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk