Palkovics közölte: megépül a Fudan Egyetem budapesti kampusza, 440 milliárd forintba kerül majd

  • narancs.hu
  • 2021. május 17.

Belpol

A maradék 100 milliárdot egyéb létesítményekre fordítják.

Azt követően, hogy több mint két órás megbeszélést tartott Palkovics László Karácsony Gergellyel és Baranyi Krisztinával a Diákváros-projekt ügyében, a miniszter sajtótájékoztatón közölte, a Diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten. Palkovics elmondása szerint a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat. Szerinte a 2017-ben létrehozott projekt mindig négy elemet tartalmazott: egyetemfejlesztést, kollégiumfejlesztést, hallgatói közösségi teret és kutatóintézményt.

A főpolgármester és a ferencvárosi polgármester ugyanakkor eredménytelennek minősítette tárgyalást, míg a miniszter szerint az említett négy elem közül csak egyet tekintve volt "egyet nem értés." Palkovics szerint főpolgármester azt mondja, hogy egyetemről soha nem volt szó, a miniszter szerint a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában egyértelműen szerepel, hogy egyetemvárost és nem diákvárost építenek.

Palkovics László közölte, a megbeszélésen felajánlották az együttműködési szándékukat, és azt mondták, hogy a diákvárost és az egyetemet is megépítik. Továbbá megépítik az összes olyan létesítményt, amely ahhoz kell, hogy a hallgatók jól érezzék magukat. Hozzátette, felajánlották azt is, hogy a projekt teljes nyilvánosság mellett folyjon. Az érintetteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, az önkormányzatokat meghívják a szakmai tanácsadó testületbe és a felügyelőbizottságba. "Erre az ajánlatra nem kaptunk választ" a főpolgármestertől, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az ő értelmezése szerint az egyetem nem volt benne a megállapodásban – mondta Palkovics László, aki megjegyezte: azt gondolja, hogy "a megállapodások azért jók, mert újra át lehet őket gondolni".

 A miniszter elmondta, a Fudan Egyetemen bölcsészettudományi és közgazdaságtudományi, műszaki és orvostudományi képzés lesz.

Elmondta, a becslések szerint körülbelül 440 milliárd forintba kerül majd az egyetem felépítése. A többször említett maradék 100 milliárdot nem a Fudan Egyetemre, hanem általános célú létesítményekre fordítanák. Palkovics hozzátette, pontosabb összegekről a tervezés és az ajánlatok után lehet majd beszélni.

A miniszter a sajtóban megjelent információkat cáfolva azt mondta, a kormány nem döntött a kínai beruházó mellett. "Nem döntöttünk el semmit, nem is dönthettük el, mert a projekt most kezd az operatív szakaszába lépni". A finanszírozásról szólva közölte: ajánlatokat kérnek majd európai bankoktól, kínaiaktól is, és megfontolják majd, hogy az állam hogyan tudja ezt a saját eszközrendszerén belül finanszírozni.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk