Palkovics László államtitkára lehet Vitézy Dávid

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Belpol

A Technológiai és Ipari Minisztérium leendő vezetőjével folytatódtak ma a bizottsági meghallgatások.

Palkovics László miniszterjelölti meghallgatásán beszélt arról, hogy a leendő a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetőjeként miként képzeli el csapatát. Eszerint a technológiért és iparért fejlesztős tárca miniszterhelyettesi pozícióját Koncz Zsófia kaphatja, a közlekedéspolitikáért pedig Vitézy Dávid, a BKK korábbi alapító-vezérigazgatója felelhet majd - írja a hvg.hu.

A Technológiai és Ipari Minisztériumhoz egyébként az állami infrastruktúra, bányászat, ipar, technológia, klímaváltozás, körforgásos gazdaság, hulladékgazdálkodás területei tartoznak majd. 

Palkovics elsősorban arról beszélt, hogy bár „gyakran éri Magyarországot az a vád, hogy összeszerelő ország”, ez nem igaz, és az ipari országok térképén Magyarország jó helyen áll: a magyar ipari termékekben a high tech részaránya 70 százalék, épp úgy, mint Dániában vagy Németországban – mondta a leendő miniszter a Telex közvetítése szerint.

Palkovics szerint a jelek azt mutatják, hogy a magyar ipar jól van, sem az energetikai problémák, sem a szállítási láncok megszakadása nem jelentkezett az „orosz-ukrán háború” miatt. 

Palkovics elmondta, hogy  az ipari termelés 5,5 százalékkal nőtt, ami azért különösen jó mutató, mert a járműipar kisebb növekedése mellett sikerült elérni, és beszélt arról, hogy  a vírusválság hatásait kompenzáló beruházások támogatására 2000 milliárd forintot szántak, 2021-ben ezek a beruházások Palkovics szerint most érnek be.

Sikerként említette, hogy az innovációs ráfordítások 2010-ben 300 milliárd forintot értek el, mostanra ez 800 milliárdra nőtt – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy, igaz, euróban a növekedés kevesebb, de így is csaknem kétszerese 1,1 milliárd helyett 2,1 milliárd euró. Palkovics kijelentette azt is, hogy szerinte a foglalkoztatáspolitikában a kormány sikeres volt, és a koronavírus elelnére is csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Palkovics a modellváltó egyetemeket is említette, amelyek szerinte hozzájárulnak a kutatásfejlesztés forrásainak növeléséhez. Beszélt arról, hogy az élelmiszeripar is kiemeltebb szerepet kap a jövőben, az akkumulátorgyártást pedig hangsúlyozottan stratégiai fontosságú területként említette.  Az autóbusz- és vagongyártásben azt szeretné, ha 2030-ra tízből hét járművet Magyarországon gyártanának, a hadiiparban pedig azt szeretné elérni, hogy a Honvédség ellátását az évtized végére Magyarországon gyártott eszközökkel biztosítsák.

Palkovics a Budapest-Belgrád vasúti beruházást említve kijelentette, hogy az ukrajnai háború nyomán egyértelmű az előbbi fontossága, mert az Oroszországon keresztül Európát Ázsiával összekötő vonalak később sem biztos, hogy visszatérnek a korábbi használati szintre. A vasúton való személyszállítás egyébként országhatárokon belül is nagyobb prioritást kap majd Palkovics elmondása szerint, és arra törekednek, hogy az autóbuszközlekedésnek úgy nevezett ráhordó szerepe lesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.